ciasto saury w powolnej kuchence

Przygotowanie ciasta w powolnej kuchence jest dziecinnie proste! Ciasto z saurą w powolnej kuchence niejednokrotnie pomoże gospodyni. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, nie ma potrzeby ugniatania ciasta rękami, nie trzeba wkładać specjalnego wysiłku, wszystko jest szybkie, łatwe i proste.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 54 % 22 g
204 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Jak zrobić ciasto saury w powolnej kuchence? Rozbij jajka do miski, dodaj sól, majonez i śmietanę, wymieszaj.

2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

3. Obierz, umyj ziemniaki, pokrój w kółka tak cienkie, jak to możliwe.

4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

5. Połóż saurę na talerzu, zetrzyj widelcem.

6. Posmaruj miskę multicookera masłem, obficie posyp sezamem, wlej połowę ciasta, włóż ziemniaki, cebulę i saurę, wlej pozostałe ciasto.

7. Piec ciasto przez 45 minut w trybie "Pieczenie", a następnie bez otwierania pokrywy pozostaw w trybie" podgrzewanie " na 10-15 minut. Czas i tryb są podane w przybliżeniu. W zależności od funkcji urządzenia ciasto może piec szybciej lub wolniej.  Sprawdź po upływie czasu, czy ciasto jest gotowe. Jeśli spód jest zbyt zrumieniony, a góra pozostaje surowa, może być konieczne obrócenie ciasta na drugą stronę za pomocą talerza i gotowanie przez kolejne 5-10 minut w tym samym trybie.

skoncentruj się na swojej technice, zanim zaczniesz gotować, przeczytaj instrukcję obsługi swojego modelu multicookera i indywidualnie wybierz czas i tryb gotowania.

podawaj ciasto na stole po całkowitym ostygnięciu.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy