skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj ciasto:
1. Rozpuść masło. Zwykle robię to w kuchence mikrofalowej.
2. Wlej kefir do osobnego pojemnika, dodaj do niego śmietanę, sodę i sól.
3. Wlej stopione masło do mieszanki kefiru. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, dodaj ją do pozostałych składników w małych porcjach.
5. Zagniataj ciasto, aż stanie się miękkie i giętkie, elastyczne. Uformuj z niego kulkę, włóż do miski, którą przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
teraz przejdźmy do farszu:
6. Możesz smażyć nadzienie na patelni lub w powolnej kuchence. Robię to w drugi sposób. Rozgrzej olej roślinny w misce multicookera w trybie "smażenie"lub " pieczenie".
7. Włóż cebulę do oleju i smaż na złoty kolor.
8. Włóż pieczarki, smaż wszystko razem przez 7 minut. Posolić. Nie zapomnij mieszać.
9. Umyj filet, osusz i pokrój na średnie kawałki. Obsmażać.
10. Ziemniaki należy również umyć, obrać. Następnie pokrój go na małe kawałki. Mniejszy niż kurczak. Ziemniaki do nadzienia dodaje się surowe, więc drobno posiekaj.
czas na ostatni etap:
11. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój na dwie nierówne części. Odkładamy mniejszy na bok, zwijamy większy w warstwę.
12. Nasmaruj miskę multicookera niewielką ilością oleju roślinnego.
13. Połóż rozwałkowaną warstwę ciasta na dnie miski, uformuj boki.
14. Nadzienie układamy warstwami: połóż połowę ziemniaków na dnie, kawałki fileta z kurczaka na nim, a następnie pieczarki z cebulą, pozostałe ziemniaki na nich. Połóż kawałki masła na ziemniakach.
15. Rozwałkuj również mniejszą połowę ciasta na warstwę, przykryj ją ciastem, połącz krawędzie dolnej i górnej warstwy ciasta, ściśnij. Przebij powierzchnię ciasta w kilku miejscach widelcem.
16. Zamknij pokrywkę multicookera, wybierz tryb "Pieczenie" na 1 godzinę. Po sygnale dźwiękowym (natychmiast) kontynuuj gotowanie w tym samym trybie przez 40 minut.
Kórnik jest gotowy. Połóż go na ładnym naczyniu spodem do góry - jest ładny i rumiany. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g