kurczak w powolnej kuchence

upiecz kurczaka z gorącym, soczystym nadzieniem w powolnej kuchence. Obfite i smaczne! Gotowanie kurczaka w multicookerze wcale nie jest trudne, ale pamiętaj, że czas spędza się przyzwoicie na układaniu ciasta w lodówce, na samym procesie pieczenia w multicookerze. Oczywiście w tym czasie można robić inne rzeczy, ale mimo to... Jeśli zdecydujesz się ugotować kurnika na obiad, zacznij to robić z wyprzedzeniem. A wynik nie pozostawi nikogo obojętnym - jest bardzo smaczny! :)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 48 % 20 g
232 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min

na początek przygotuj ciasto:

1. Rozpuść masło. Zwykle robię to w kuchence mikrofalowej.
2. Wlej kefir do osobnego pojemnika, dodaj do niego śmietanę, sodę i sól.
3. Wlej stopione masło do mieszanki kefiru. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, dodaj ją do pozostałych składników w małych porcjach.
5. Zagniataj ciasto, aż stanie się miękkie i giętkie, elastyczne. Uformuj z niego kulkę, włóż do miski, którą przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 1,5 godziny.

teraz przejdźmy do farszu:

6. Możesz smażyć nadzienie na patelni lub w powolnej kuchence. Robię to w drugi sposób. Rozgrzej olej roślinny w misce multicookera w trybie "smażenie"lub " pieczenie".
7. Włóż cebulę do oleju i smaż na złoty kolor.
8. Włóż pieczarki, smaż wszystko razem przez 7 minut. Posolić. Nie zapomnij mieszać.
9. Umyj filet, osusz i pokrój na średnie kawałki. Obsmażać.
10. Ziemniaki należy również umyć, obrać. Następnie pokrój go na małe kawałki. Mniejszy niż kurczak. Ziemniaki do nadzienia dodaje się surowe, więc drobno posiekaj.

czas na ostatni etap:

11. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój na dwie nierówne części. Odkładamy mniejszy na bok, zwijamy większy w warstwę.
12. Nasmaruj miskę multicookera niewielką ilością oleju roślinnego.
13. Połóż rozwałkowaną warstwę ciasta na dnie miski, uformuj boki.
14. Nadzienie układamy warstwami: połóż połowę ziemniaków na dnie, kawałki fileta z kurczaka na nim, a następnie pieczarki z cebulą, pozostałe ziemniaki na nich. Połóż kawałki masła na ziemniakach.
15. Rozwałkuj również mniejszą połowę ciasta na warstwę, przykryj ją ciastem, połącz krawędzie dolnej i górnej warstwy ciasta, ściśnij. Przebij powierzchnię ciasta w kilku miejscach widelcem.
16. Zamknij pokrywkę multicookera, wybierz tryb "Pieczenie" na 1 godzinę. Po sygnale dźwiękowym (natychmiast) kontynuuj gotowanie w tym samym trybie przez 40 minut.

Kórnik jest gotowy. Połóż go na ładnym naczyniu spodem do góry - jest ładny i rumiany. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy