skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Jajka muszą być schłodzone, więc lepiej nie wyjmować ich z lodówki z wyprzedzeniem.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem w pianę, wystarczy tylko do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Krok 4:
Masło wyjmij je z lodówki wcześniej, aby było miękkie. Ubij go razem z mieszanką jajeczną.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do mieszanki. Zagnieść ciasto, jedno powinno być jednorodne i konsystencja jak gęsta śmietana.
Krok 6:
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy wolnowaru.
Krok 7:
Rozłóż maliny na wierzchu. Kładziemy program "Pieczenie" na 50 minut. Gdy zabrzmi sygnał gotowości, nie otwieraj pokrywy multicookera i pozwól ciastu stać w formie przez 15 minut.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z formy, rozłóż na talerzu, udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem. Podajemy do herbaty. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g