ciasto malinowe w powolnej kuchence

delikatne, niesamowicie smaczne i aromatyczne ciasto malinowe! Proste, ale bardzo smaczne ciasto malinowe na rodzinną herbatę można łatwo przygotować za pomocą powolnej kuchenki. Teraz zimą nie jest trudno znaleźć świeże maliny w sklepie, ale jeśli jest półfabrykat w postaci mrożonych malin z twojej witryny, to jest jeszcze lepiej. Pieczenie okaże się jeszcze bardziej naturalne i zdrowsze, smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Minimum wysiłku, maksimum-wynik!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 69 % 38 g
257 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka muszą być schłodzone, więc lepiej nie wyjmować ich z lodówki z wyprzedzeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem w pianę, wystarczy tylko do całkowitego rozpuszczenia cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło wyjmij je z lodówki wcześniej, aby było miękkie. Ubij go razem z mieszanką jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do mieszanki. Zagnieść ciasto, jedno powinno być jednorodne i konsystencja jak gęsta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy wolnowaru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż maliny na wierzchu. Kładziemy program "Pieczenie" na 50 minut. Gdy zabrzmi sygnał gotowości, nie otwieraj pokrywy multicookera i pozwól ciastu stać w formie przez 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z formy, rozłóż na talerzu, udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem. Podajemy do herbaty. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy