skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce rozbij jajka.
2. Dodaj cukier do jajek, ubij w gęstą i puszystą pianę.
3. Wlej olej roślinny i mleko do pianki, wymieszaj.
4. Wlej przesianą mąkę do osobnej miski, dodaj do niej kakao, proszek do pieczenia i wanilinę. Dokładnie wymieszaj.
5. Wlej mieszankę mąki w małych porcjach do masy jajeczno-cukrowej, mieszając. Ciasto powinno wyglądać jak naleśniki.
6. Wlej wrzącą wodę do ciasta, natychmiast wymieszaj łyżką, aż będzie gładka.
7. Posmaruj miskę multicookera masłem.
8. Wlej ciasto do miski i zamknij pokrywkę wolnowaru.
9. Wybierz tryb "Pieczenie", ustawiając czas na 1 godzinę i 10 minut (w różnych modelach czas może się różnić, postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi multicookera).
10. Gdy minie czas, Otwórz powolną kuchenkę i włącz ogrzewanie na 15 minut, po czym biszkopt można wyjąć z miski.
niech ciasto ostygnie i możesz je udekorować przed podaniem lub użyć jako podstawy do różnych ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g