ciasto czekoladowe na wrzącej wodzie w powolnej kuchence

czekoladowy cudowny biszkopt, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu! Biszkopt według tego przepisu podoba mi się, ponieważ nie jest suchy. Dlatego uważam, że świetnie nadaje się jako baza do ciast. Jest jednak smaczny i tak-czasami gotuję go tylko na wieczorną herbatę, na przykład polewając płynną czekoladą i posypując orzechami. Polizasz palce!
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 76 % 42 g
264 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. W misce rozbij jajka.
2. Dodaj cukier do jajek, ubij w gęstą i puszystą pianę.
3. Wlej olej roślinny i mleko do pianki, wymieszaj.
4. Wlej przesianą mąkę do osobnej miski, dodaj do niej kakao, proszek do pieczenia i wanilinę. Dokładnie wymieszaj.
5. Wlej mieszankę mąki w małych porcjach do masy jajeczno-cukrowej, mieszając. Ciasto powinno wyglądać jak naleśniki.
6. Wlej wrzącą wodę do ciasta, natychmiast wymieszaj łyżką, aż będzie gładka.
7. Posmaruj miskę multicookera masłem.
8. Wlej ciasto do miski i zamknij pokrywkę wolnowaru.
9. Wybierz tryb "Pieczenie", ustawiając czas na 1 godzinę i 10 minut (w różnych modelach czas może się różnić, postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi multicookera).
10. Gdy minie czas, Otwórz powolną kuchenkę i włącz ogrzewanie na 15 minut, po czym biszkopt można wyjąć z miski.

niech ciasto ostygnie i możesz je udekorować przed podaniem lub użyć jako podstawy do różnych ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy