skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów. Nie zapomnij przygotować słoików o objętości dwóch i pół litra!
Krok 2:
Obierz cukinię, w razie potrzeby oczyść środek nasionami.
Krok 3:
Pokrój je w duże kostki.
Krok 4:
Uwolnij paprykę od środka, pokrój na małe kwadraty.
Krok 5:
Pomidory, czosnek i pietruszka są mielone w blenderze lub przepuszczane przez maszynę do mięsa. Wlej masę do miski Multicooker. Dodaj ocet, olej, sól, cukier i przyprawy, wymieszaj.
Krok 6:
W trybie Multipowar (160 stopni) doprowadzamy do wrzenia. Wlać cukinię i paprykę.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj szpatułką. W tym samym trybie doprowadzamy do stabilnego wrzenia.
Krok 8:
Następnie przełączamy tryb gaszenia lub Multipowar, 100 stopni. Czas 1 godz. Oto, co robimy. Zapach jest po prostu odurzający! Żaden okap nie oszczędza!
Krok 9:
Rozłóż masę na wysterylizowanych słoikach, przekręć przegotowane pokrywki, odwróć do góry nogami. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Z tej ilości składników dostałem około dwóch i pół litra przekąski. I pozostało jeszcze trochę do wypróbowania! Osobiście brakowało mi soli, dodałam na samym końcu. Ale kierujesz się swoim gustem. Udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g