skład / składniki
metoda gotowania
jabłka do robienia dżemu lepiej jest brać twarde odmiany, możesz być trochę niedojrzały. Umyj je i obierz skórkę, którą na razie odłóż na bok.
pokrój jabłka na ćwiartki, Wytnij rdzenie i włóż do miski wolnowaru. Napełnij trzecią szklankę wody. W trybie "Pieczenie" gotuj je przez 30 minut. Jest to konieczne, aby jabłka stały się miękkie.
włóż skórkę do rondla, zalej pozostałą wodą i umieść na kuchence. Doprowadź do wrzenia i gotuj skórkę przez 20 minut, a następnie odcedź.
wyjmij jabłka z miski i zmiel je blenderem. Możesz to zrobić bezpośrednio w misce za pomocą drewnianego popychacza.
w puree dodaj cukier, sok z cytryny, wywar ze skórki jabłka. Ponownie ustaw tryb "pieczenia", tylko teraz na 45 minut. Pokrywkę można zamknąć lub pozostawić otwartą, od czasu do czasu mieszając dżem.
Przenieś gorący dżem do wysterylizowanego słoika, zamknij pokrywkę. Po ostygnięciu przechowuj dżem w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g