dżem jabłkowy z jabłek w powolnej kuchence na zimę

Przygotuj gęsty i słodki domowy dżem jabłkowy. Jak w dzieciństwie! Mój ulubiony przepis na dżem jabłkowy - zawsze się udaje. Szczególnie podoba mi się krok ze skórką, która nie jest wyrzucana, ale jest również używana do gotowania, dzięki czemu dżem jest grubszy i smaczniejszy. I prawdopodobnie wzbogacając go w witaminy. Z kilograma jabłek uzyskuje się około pół litra pysznego dżemu.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 30 g
125 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

jabłka do robienia dżemu lepiej jest brać twarde odmiany, możesz być trochę niedojrzały. Umyj je i obierz skórkę, którą na razie odłóż na bok.

pokrój jabłka na ćwiartki, Wytnij rdzenie i włóż do miski wolnowaru. Napełnij trzecią szklankę wody. W trybie "Pieczenie" gotuj je przez 30 minut. Jest to konieczne, aby jabłka stały się miękkie.

włóż skórkę do rondla, zalej pozostałą wodą i umieść na kuchence. Doprowadź do wrzenia i gotuj skórkę przez 20 minut, a następnie odcedź.

wyjmij jabłka z miski i zmiel je blenderem. Możesz to zrobić bezpośrednio w misce za pomocą drewnianego popychacza.

w puree dodaj cukier, sok z cytryny, wywar ze skórki jabłka. Ponownie ustaw tryb "pieczenia", tylko teraz na 45 minut. Pokrywkę można zamknąć lub pozostawić otwartą, od czasu do czasu mieszając dżem.

Przenieś gorący dżem do wysterylizowanego słoika, zamknij pokrywkę. Po ostygnięciu przechowuj dżem w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy