kasza gryczana z gulaszem i grzybami w powolnej kuchence

ulubione danie gotujemy szybko i bez większych kłopotów! Kasza gryczana z gulaszem i grzybami w powolnej kuchence to natychmiastowe śniadanie, lunch lub kolacja dla rodziny. Idealny do letnich domków, w których można gotować jedzenie bez rozpraszania się pracą w ogrodzie. W tym przepisie moczę kaszę gryczaną przez noc, podobnie jak inne długo gotowane zboża. Są to dwa plusy: skraca się czas gotowania i oszczędza więcej witamin.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 43 % 10 g
129 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy kaszę gryczaną i napełniamy 2 szklankami wody. Pozostaw na noc, aby puchnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kasza gryczana bardzo dobrze wchłania całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę, trzy marchewki na tarce i posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce multicookera kładziemy warzywa i gulasz, sól. Dodaj 1/3 szklanki wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw tryb smażenia i ustaw czas na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj kaszę gryczaną i dodaj resztę wody. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw tryb smażenia, ustaw czas na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj drobno posiekane marynowane grzyby do owsianki i wymieszaj. Pozostaw na podgrzaniu przez 15 minut, aby płatki nasiąkły grzybowym aromatem.

marynowane grzyby można zastąpić pieczonymi. Możesz smażyć je razem z cebulą i marchewką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy