słodkie ciasto miodowo-bananowe w powolnej kuchence

upiecz w domu i zachwyć swoich bliskich doskonałą ucztą! Ciasto miodowe z bananami spodoba się każdemu bez wyjątku od pierwszej próby. Przygotowuje się go bardzo prosto-do ciasta dodaje się owoce. Słodkie, aromatyczne wypieki dla całej rodziny!
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 69 % 34 g
254 kcal
IG: 3 / 20 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj banany widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło. Dodaj do bananów. Dodaj jajka i miód (dodaję 2-3 łyżki, bo same banany są słodkie, Patrz, nie przesadzaj), wszystko wymieszaj. Wlej mleko i wanilię. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do wolnowaru. Ustaw tryb pieczenia na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby można ozdobić plasterkami bananów, cukrem pudrem, śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy