skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty, nie zapominając o lemoniadzie. Następnie, zgodnie z przepisem, patrzymy, jak upiec bujny biszkopt z lemoniadą w powolnej kuchence. Pierwszy raz go ugotowałem i wszystko wyszło mi świetnie! Jajka, cukier, cukier waniliowy mieszamy w misce miksera i wszystko dobrze ubijamy. Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny, natychmiast po oleju wlej lemoniadę. Wlać części mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Ciasto okaże się płynne jak śmietana.
Krok 2:
Wlej ciasto do miski multicookera. Ustaw czas pieczenia na 65 minut. Po sygnale dodaj kolejne 65 minut.
Krok 3:
Pod koniec pieczenia wyłącz ogrzewanie i pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kolejne 20 minut.
Krok 4:
Następnie odwróć miskę multicookera na Podstawki (patrz zdjęcie), możesz na filiżankach i pozostaw biszkopt w takim stanie zawieszenia, aż całkowicie ostygnie.
Krok 5:
W piekarniku prosty biszkopt piecze się jak zawsze - w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Kształt powinien być wysoki, ponieważ biszkopt bardzo się podnosi. Pod koniec pieczenia pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Obracamy formę z herbatnikiem na stojakach i ostatecznie schładzamy. Biszkopt okazuje się bardzo wysoki (u mnie - 12 cm), puszysty, o Smaku gruszki (miałem lemoniadę z gruszką).
w zręcznych rękach zwykły biszkopt zamieni się w kulinarne arcydzieło. Można go wstępnie posmarować kremem, aby wyrównać ciasto, a następnie nałożyć krem podstawowy i dekorację. Takie ciasta lubią zamawiać na wszelkiego rodzaju uroczystości: wesela, rocznice, urodziny itp. Zwykle schłodzony biszkopt jest cięty na kilka ciast, impregnowany, zbierany i dekorowany. W niektórych przypadkach wykonuje się imienne lub gratulacyjne napisy. Udekorowałem swój biszkopt w specjalny sposób-wielokolorowy krem w postaci róż. Wszyscy byli zachwyceni, zwłaszcza dzieci! Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze jest podstawa herbatnika, a potem tylko Twoja wyobraźnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Lemoniada - 26 kcal/100g