biszkopt Lemoniadowy na oleju roślinnym w powolnej kuchence

delikatny smak ulubionego ciasta! Słodycze będą zdumione! Taki biszkopt na lemoniadzie jest wspaniałą podstawą każdego ciasta. Jest doskonale nasycony absolutnie każdym kremem. Głównym sekretem tego biszkoptu jest lemoniada. Musi być z gazem. Lemoniada, która stała otwarta, bez gazu, nie zadziała.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 68 % 44 g
335 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty, nie zapominając o lemoniadzie. Następnie, zgodnie z przepisem, patrzymy, jak upiec bujny biszkopt z lemoniadą w powolnej kuchence. Pierwszy raz go ugotowałem i wszystko wyszło mi świetnie! Jajka, cukier, cukier waniliowy mieszamy w misce miksera i wszystko dobrze ubijamy. Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny, natychmiast po oleju wlej lemoniadę. Wlać części mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Ciasto okaże się płynne jak śmietana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciasto do miski multicookera. Ustaw czas pieczenia na 65 minut. Po sygnale dodaj kolejne 65 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pod koniec pieczenia wyłącz ogrzewanie i pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kolejne 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odwróć miskę multicookera na Podstawki (patrz zdjęcie), możesz na filiżankach i pozostaw biszkopt w takim stanie zawieszenia, aż całkowicie ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W piekarniku prosty biszkopt piecze się jak zawsze - w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Kształt powinien być wysoki, ponieważ biszkopt bardzo się podnosi. Pod koniec pieczenia pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Obracamy formę z herbatnikiem na stojakach i ostatecznie schładzamy. Biszkopt okazuje się bardzo wysoki (u mnie - 12 cm), puszysty, o Smaku gruszki (miałem lemoniadę z gruszką).

w zręcznych rękach zwykły biszkopt zamieni się w kulinarne arcydzieło. Można go wstępnie posmarować kremem, aby wyrównać ciasto, a następnie nałożyć krem podstawowy i dekorację. Takie ciasta lubią zamawiać na wszelkiego rodzaju uroczystości: wesela, rocznice, urodziny itp. Zwykle schłodzony biszkopt jest cięty na kilka ciast, impregnowany, zbierany i dekorowany. W niektórych przypadkach wykonuje się imienne lub gratulacyjne napisy. Udekorowałem swój biszkopt w specjalny sposób-wielokolorowy krem w postaci róż. Wszyscy byli zachwyceni, zwłaszcza dzieci! Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze jest podstawa herbatnika, a potem tylko Twoja wyobraźnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Lemoniada - 26   kcal/100g

Podobne przepisy