bułeczki w powolnej kuchence z dżemem do herbaty

łatwy sposób na rozweselenie herbaty delikatnymi bułeczkami! Bułki są proste w przygotowaniu, zajmuje im trochę czasu, ale okazuje się bardzo smaczne.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 47 g
286 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw zagniataj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść margarynę i lekko ją ostudź (aby była ciepła). Następnie dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłe mleko i jajko. Wszystko to dobrze wymieszaj w jednorodną masę. Następnie powoli dodaj mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40-60 minut, aby pasowało.
gdy ciasto jest odpowiednie, podziel je na trzy części, weź jedną taką część, zwiń w kiełbasę i pokrój na kawałki. Ugniatamy każdy kawałek palcami w ciasto, kładziemy łyżeczkę dżemu na ciasto i ściskamy, aby zrobić kulkę. Więc tworzymy wszystkie bułki. Gotowe bułki wkładamy do miski multicookera wysmarowanej olejem roślinnym, zamykamy i ustawiamy tryb podgrzewania na 15 minut (aby bułki się podniosły), następnie ustawiamy tryb "pieczenia" i pieczemy bułki przez 60 minut (do złotego koloru). Kubek Multicooker zawiera około 6-7 bułek. Pozostałe ciasto można podzielić na pół i włożyć do zamrażarki do następnego przygotowania bułek:).
smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy