skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw zagniataj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść margarynę i lekko ją ostudź (aby była ciepła). Następnie dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłe mleko i jajko. Wszystko to dobrze wymieszaj w jednorodną masę. Następnie powoli dodaj mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40-60 minut, aby pasowało.
gdy ciasto jest odpowiednie, podziel je na trzy części, weź jedną taką część, zwiń w kiełbasę i pokrój na kawałki. Ugniatamy każdy kawałek palcami w ciasto, kładziemy łyżeczkę dżemu na ciasto i ściskamy, aby zrobić kulkę. Więc tworzymy wszystkie bułki. Gotowe bułki wkładamy do miski multicookera wysmarowanej olejem roślinnym, zamykamy i ustawiamy tryb podgrzewania na 15 minut (aby bułki się podniosły), następnie ustawiamy tryb "pieczenia" i pieczemy bułki przez 60 minut (do złotego koloru). Kubek Multicooker zawiera około 6-7 bułek. Pozostałe ciasto można podzielić na pół i włożyć do zamrażarki do następnego przygotowania bułek:).
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g