skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski.
2. Wlej cukier do jajek i ubij w bujną masę.
3. Wlej kefir do powstałej masy, dodaj olej roślinny, wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
5. Przesiając przez sito, dodaj trochę mąki do miski do innych składników. Zagnieść ciasto - powinno być gęste.
6. Umyj śliwki, osusz ręcznikiem, pokrój na dwie połówki, usuwając nasiona. Włóż śliwki do miski, wlej do nich skrobię, wymieszaj. Skrobia jest potrzebna, aby ciasto nie było zbyt wilgotne.
7. Posmaruj miskę multicookera masłem, posyp mąką.
8. Wlej połowę ciasta do miski, włóż śliwki, posyp je brązowym cukrem. Na wierzch wylej resztę ciasta.
9. Zamknij powolną kuchenkę, ustaw tryb "Pieczenie". W mojej powolnej kuchence (Polaris) proces trwa 1,5 godziny.
wyjmij gotowe ciasto z multicookera na piękne naczynie, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
słodkiej i przyjemnej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g