kawior z bakłażana w powolnej kuchence na zimę

pyszny kawior na zimę z bakłażana przypadnie do gustu smakoszom. Gotowanie pysznego kawioru z bakłażana nie będzie problemem, pomoże w tym Multicooker.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z bakłażana w powolnej kuchence na zimę? Produkty, których będziemy potrzebować

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrać bakłażany, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą, aby wyszła gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyciśnij kawałki bakłażana, włóż do miski multicookera wlej olej roślinny ustaw w trybie "duszenie" na 15 minut, Całkowity czas gotowania 1,5 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 15 minutach dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do wolnowaru

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I startą marchewkę, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pokrojone pomidory, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 15 minutach dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, gotuj na wolnym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania włóż posiekany czosnek i sól, jeśli boisz się, że kawior nie stanie, dodaj 1 łyżkę octu, wszystko wymieszaj. Ale bez octu jest doskonały!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń w czyste słoiki.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy