skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z bakłażana w powolnej kuchence na zimę? Produkty, których będziemy potrzebować
Krok 2:
Obrać bakłażany, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą, aby wyszła gorycz.
Krok 3:
Następnie wyciśnij kawałki bakłażana, włóż do miski multicookera wlej olej roślinny ustaw w trybie "duszenie" na 15 minut, Całkowity czas gotowania 1,5 godziny.
Krok 4:
Po 15 minutach dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do wolnowaru
Krok 5:
I startą marchewkę, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj pokrojone pomidory, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Krok 7:
Po 15 minutach dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, gotuj na wolnym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania włóż posiekany czosnek i sól, jeśli boisz się, że kawior nie stanie, dodaj 1 łyżkę octu, wszystko wymieszaj. Ale bez octu jest doskonały!
Krok 8:
Zwiń w czyste słoiki.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g