skład / składniki
metoda gotowania
dla tych gospodyń domowych, które uspokoiły miłość do powolnej kuchenki, istnieje świetny przepis. I nie tylko dla nich. To aromatyczna, pikantna adjika! W powolnej kuchence okazuje się po prostu pyszny!Po ugotowaniu tego dania powolna kuchenka znów stanie się ulubionym pomocnikiem w kuchni!
1. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy miejsce mocowania łodygi. Następnie pokrój pomidory na ćwiartki.
2. Pokrój pieprz na pół, usuń nasiona,usuń łodygę. Dokładnie umyj pieprz pod bieżącą wodą. Kroimy go również w paski.
3. Zmiel pomidory i paprykę za pomocą maszynki do mięsa. Przenieś masę do miski Multicooker.
4. Umieść miskę w multicookerze, włącz tryb "Pieczenie". Pierwsze 10-15 minut gotowania pod zamkniętą pokrywką. Następnie otwórz pokrywkę i gotuj przez 45 minut już przy otwartej pokrywie. Całkowity czas gotowania to tylko jedna godzina!
5. Sterylizujemy banki parą lub w inny wygodny sposób. Obierz czosnek. Papryczki chili i czosnek mielimy za pomocą maszynki do mięsa lub blendera.
6. 30 minut po rozpoczęciu programu dodaj czosnek i chili do Adjiki. Bardzo wygodnie jest pracować z multicookerem, nie pozwala zapomnieć o czasie, wszystko jest ustalone na tablicy wyników.
7. Wlej cukier i sól do rondla, wlej ocet i olej słonecznikowy, wymieszaj. 15 minut po dodaniu czosnku wlej mieszaninę do Adjiki. Kontynuujemy gotowanie przez ostatnie 15 minut.
8. Kładziemy adjika na wstępnie przygotowanych bankach. Zwiń hermetycznie. Odwróć puste miejsca do góry nogami, zawiń je w koc. Zostawiamy na jeden dzień.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g