skład / składniki
metoda gotowania
pokrój wstępnie umyte i dokładnie oczyszczone mięso z tłuszczu na duże kawałki, marchewki na kostki , cebulę na pół pierścienia. Wlej olej roślinny do miski multicookera i rozłóż przygotowane składniki. Wybierz tryb "smażenie" i mieszając gotuj przez około 15 minut.
dodaj paprykę, czarny pieprz, sól, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
pokrój śliwki na pół i dodaj również do pozostałych składników. Napełnij wszystko bulionem, gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut, zmieniając tryb multicookera na program "duszenie".
smażyć mąkę na złoty kolor i 15 minut przed gotowaniem naczynia wprowadzić do bulionu, dokładnie mieszając. Na tym etapie dodaj posiekany czosnek.
podawaj gulasz ze śliwkami na gorąco, uzupełniając go dodatkiem do ziemniaków, płatków zbożowych lub po prostu sałatką ze świeżych warzyw.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mięso borsuka - 240 kcal/100g