ciasto w powolnej kuchence na suchych drożdżach

dla miłośników pieczenia w powolnej kuchence. Wypróbuj ten przepis!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 71 % 49 g
332 kcal
IG: 2 / 13 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 2 min

w ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże, dodać 2-3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę.cukier, wymieszać, pozostawić na ciepło przez 20-30 minut. Podczas gdy ciasto dojrzewa, musisz ubić jajka białym cukrem.
wymieszaj ciasto, ubite jajka w głębokiej filiżance, dodaj sól i wanilinę. Stopniowo wprowadzaj mąkę, zagniataj miękkie ciasto.
następnie w samej misce lub na stole (gdzie czujesz się bardziej komfortowo) wmieszaj masło do ciasta. Stopniowo, najpierw kremowy, potem słonecznikowy.
włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu. Ciasto wyszło mi w około 4 godziny. Miska ciasta stała po prostu na stole.
ciasto na ciasto powinno działać dobrze, więc nie spiesz się z pieczeniem. Daj mu dobrą odległość.
rodzynki zalać wrzącą wodą przez 10-15 minut, spuścić wodę, osuszyć rodzynki. W odpowiednim cieście dodać rodzynki na parze.
nasmaruj miskę multicookera dowolnym olejem, ułóż ciasto.
włóż miskę do multicookera, włącz ogrzewanie na 20-25 minut, a następnie wyłącz MW i daj ciastu czas na zwiększenie wielkości dwa do trzech razy (od 40 minut do 1 godziny).
pieczemy ciasto z rodzynkami w powolnej kuchence Panasonic w trybie "Pieczenia" przez 60 + 40 minut. Nie odwracamy ciasta.
po pierwszym sygnale Nie otwieramy pokrywy, natychmiast dodajemy kolejne 40 minut. Zdarza się, że Multicooker nie przechodzi natychmiast w tryb pieczenia z powodu przegrzania, musisz chwilę poczekać i spróbować ponownie.
ciasto z rodzynkami w powolnej kuchence jest gotowe.
udekoruj ciasto lukrem białkowym i posypką cukierniczą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy