Charlotte mandarynka jabłkowa w powolnej kuchence

klasyczny przepis na ciasto z nową egzotyczną nutą. Zimowa wersja słynnego ciasta. Nie ma gdzie łatwiej! Uwielbiam piec ciasta w powolnej kuchence: zalałem ciasto i zapomniałem, a ona pracuje, piecze. A co najważniejsze, wszystko zawsze działa dobrze!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 84 % 36 g
190 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby przygotować Charlotte z mandarynkami i jabłkami w powolnej kuchence, potrzebujemy minimalnego zestawu produktów. Przygotowanie Charlotte jest bardzo proste, poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

zaczniemy od przygotowania wypełniaczy dla naszej Charlotte, czyli jabłka i mandarynek.

dobrze sprawdzają się kwaśne jabłka. Jedno duże jabłko myjemy, usuwamy z niego rdzeń z nasionami i kroimy na małe kawałki. W razie potrzeby możesz najpierw obrać jabłko. Dodaję nieobrane jabłka do Charlotte i nadal okazuje się bardzo delikatny i smaczny.

mandarynki najlepiej przyjmować abchaskie, mają cienką skórkę i prawie nie mają pestek. Obierz mandarynki i podziel na plasterki. Pokrój każdy plasterek na trzy części. Zamiast mandarynek możesz wziąć jedną dużą pomarańczę.

teraz zróbmy ciasto biszkoptowe dla Charlotte.

weź głęboką miskę i rozbij do niej trzy jajka. Ubij trzy jajka w temperaturze pokojowej (potrzebne są ciepłe jajka, aby cukier lepiej się rozpuścił). Do tych celów używamy widelca, trzepaczki lub miksera. Zaczynamy stopniowo wprowadzać cukier. Musisz ubijać, aż cały cukier się rozpuści (to około pięciu minut).

po utworzeniu piany i zwiększeniu objętości mieszanki przystępujemy do dodawania mąki i proszku do pieczenia do ciasta. Lepiej przesiać mąkę przez sito. Mąkę Wprowadzamy powoli w kilku podejściach, mieszając już łyżką (nie mikserem).

w razie potrzeby dodaj do ciasta jedną torebkę waniliny lub mielonego cynamonu.

nasmaruj miskę multicookera olejem.

na dnie miski rozłóż przygotowane owoce (jabłka i mandarynki) i napełnij je ciastem.

w multicookerze ustawiamy tryb pieczenia / ciasta i czekamy, aż zasygnalizuje gotowość.

Nie wyjmujemy gorącej Charlotte bezpośrednio z miski multicookera, ale pozwalamy jej ostygnąć i trochę odpocząć. Następnie odwróć miskę multicookera do góry nogami i ostrożnie wyjmij nasze ciasto.

posyp całkowicie schłodzoną Charlotte cukrem pudrem.



smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy