ciasto Ptasie mleko ze skondensowanym mlekiem w powolnej kuchence

Gotowanie jest bardzo proste, szybkie, nawet początkujący mogą. Świąteczne danie podawane jest z herbatą,kawą, sokiem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 72 % 43 g
249 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, nie przestając ubijać, dodaj sodę, sól.Ciasto włożyć do miski multicookera i piec przez 40 minut, ostudzić i podzielić na 2 ciasta.W przypadku kremu: żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez godzinę, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.

w tym samym czasie ubij białka-5szt na koniec dodaj cukier-100gr.wlej gorącą żelatynę, nie przestając ubijać przez kolejne 10 minut. oddzielnie ubij masło ze skondensowanym mlekiem 15 minut. połącz masę maślaną z białkiem.Połóż jedno ciasto, na nim krem, przykryj drugim ciastem, posmaruj niewielką ilością kremu na wierzchu i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.Ciasto wstaw do lodówki, aż krem stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy