ciasto Ptasie mleko ze skondensowanym mlekiem w powolnej kuchence
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, nie przestając ubijać, dodaj sodę, sól.Ciasto włożyć do miski multicookera i piec przez 40 minut, ostudzić i podzielić na 2 ciasta.W przypadku kremu: żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez godzinę, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.
w tym samym czasie ubij białka-5szt na koniec dodaj cukier-100gr.wlej gorącą żelatynę, nie przestając ubijać przez kolejne 10 minut. oddzielnie ubij masło ze skondensowanym mlekiem 15 minut. połącz masę maślaną z białkiem.Połóż jedno ciasto, na nim krem, przykryj drugim ciastem, posmaruj niewielką ilością kremu na wierzchu i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.Ciasto wstaw do lodówki, aż krem stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g