skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis jest godny uwagi, ponieważ do gulaszu nie dodaje się cebuli, czosnku ani innych składników. W rezultacie gulasz okazuje się najbardziej prawdziwy, bez obcych zapachów i smaków. Czyste mięso duszone we własnym soku. Mały zestaw przypraw nie zaszkodzi, ale nie musisz być zbyt gorliwy.
1. Umyj świeży kawałek wołowiny pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Odcinamy filmy i żyły. Przygotowane mięso kroimy na identyczne kawałki.
2. Włóż wołowinę do miski Multicooker. W żadnym wypadku nie trzeba wlewać wody, ponieważ mięso odda soki i będzie w nich duszone.
3. Instalujemy miskę w powolnej kuchence, zamykamy ją korykiem. Wybierz program "duszenie" i czas gotowania 5 godzin.
4. Po określonym czasie dodaj do mięsa liść laurowy, czarny pieprz i groszek. Nie zapomnij o soli.
5. Wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką. Kontynuujemy gotowanie w tym samym trybie przez kolejne pół godziny.
6. Podczas duszenia mięsa sterylizujemy półlitrowe słoiki. Sterylizować można w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą. Rozłóż pokrywki w misce, zalej wrzącą wodą. Po 1-2 minutach usuń.
7. Kładziemy gulasz w sterylnych słoikach, wlewamy sok mięsny. Puszki nie powinny być wypełnione po brzegi. Około 2 centymetrów powinno być wolnego miejsca.
8. Natychmiast zwijamy słoiki z gulaszem żelaznymi pokrywkami. Pozwól im całkowicie ostygnąć, a następnie przenieś je do stałego miejsca przechowywania.
gulasz należy przechowywać w chłodnym miejscu: odpowiednia jest piwnica, piwnica lub dolna półka lodówki.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g