gulasz wołowy

Dowiedz się, jak pysznie gotować wołowinę za pomocą powolnej kuchenki. Gulasz wołowy jest po prostu pyszny, jeśli gotujesz go w powolnej kuchence. Prawie każda gospodyni ma to urządzenie i nie jest to zaskakujące. W końcu za pomocą multicookera możesz gotować, piec, smażyć, dusić. A także wiele innych korzyści. Bliżej do rzeczy: wołowina do gotowania gulaszu powinna być wysokiej jakości, świeża. Nie zaleca się używania mrożonego mięsa, ponieważ istnieje duże ryzyko dostania się do produktu niskiej jakości.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 22 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 3 % 1 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

ten przepis jest godny uwagi, ponieważ do gulaszu nie dodaje się cebuli, czosnku ani innych składników. W rezultacie gulasz okazuje się najbardziej prawdziwy, bez obcych zapachów i smaków. Czyste mięso duszone we własnym soku. Mały zestaw przypraw nie zaszkodzi, ale nie musisz być zbyt gorliwy.

1. Umyj świeży kawałek wołowiny pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Odcinamy filmy i żyły. Przygotowane mięso kroimy na identyczne kawałki.

2. Włóż wołowinę do miski Multicooker. W żadnym wypadku nie trzeba wlewać wody, ponieważ mięso odda soki i będzie w nich duszone.

3. Instalujemy miskę w powolnej kuchence, zamykamy ją korykiem. Wybierz program "duszenie" i czas gotowania 5 godzin.

4. Po określonym czasie dodaj do mięsa liść laurowy, czarny pieprz i groszek. Nie zapomnij o soli.

5. Wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką. Kontynuujemy gotowanie w tym samym trybie przez kolejne pół godziny.

6. Podczas duszenia mięsa sterylizujemy półlitrowe słoiki. Sterylizować można w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą. Rozłóż pokrywki w misce, zalej wrzącą wodą. Po 1-2 minutach usuń.

7. Kładziemy gulasz w sterylnych słoikach, wlewamy sok mięsny. Puszki nie powinny być wypełnione po brzegi. Około 2 centymetrów powinno być wolnego miejsca.

8. Natychmiast zwijamy słoiki z gulaszem żelaznymi pokrywkami. Pozwól im całkowicie ostygnąć, a następnie przenieś je do stałego miejsca przechowywania.

gulasz należy przechowywać w chłodnym miejscu: odpowiednia jest piwnica, piwnica lub dolna półka lodówki.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy