wieprzowina z indyka w folii w powolnej kuchence

szybki, smaczny, naturalny, wszystko jak wszyscy kochamy). Nadaje się również dla tych, którzy przestrzegają zdrowego odżywiania! Szczególnie taka wieprzowina jest dobra do zastąpienia kiełbasy, nie ma w niej ukrytych soli, wzmacniaczy smaku.
KatyschaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 19 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 5 % 1 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Usuń filety z piersi indyka, aby mięso było równą warstwą. Niech okaże się nie jednym kawałkiem, ale dwoma lub trzema, ważne jest, aby nie było małych kawałków ani postrzępionych krawędzi

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj czosnek lub przełóż przez zgniatacz, przenieś do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wszystkie przyprawy i sól do czosnku, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zetrzyj mięso mieszanką przypraw

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso do pojemnika i wstaw do lodówki na 5-8 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij 3-4 warstwy folii z rolki. Połóż filet na środku, zawiń każdą warstwę, aby wszystkie szwy znalazły się na górze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz mięso w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez 1 godzinę. Po uruchomieniu multicookera pozostaw mięso w misce (nie otwieraj pokrywy) na kolejną 1 godzinę. Następnie wyjmij wieprzowinę i włóż ją bezpośrednio do lodówki na kolejne 5 godzin. Pachnąca domowa wieprzowina jest gotowa!

krewny z Krasnodaru "przywiózł" mi ten przepis. Jest zwolenniczką zdrowego odżywiania, sama nie toleruje zakupionych kiełbas i nie pozwala jej rodzinie kupować. Na początku byłam podejrzliwa wobec przepisu,  ale przekroczył wszelkie oczekiwania! Kanapki z taką gotowaną wieprzowiną są satysfakcjonujące i nie wstydzi się po prostu kroić świątecznego stołu. Nie chcę pić po gotowaniu, a smak jest doskonały. Oczywiście jakość mięsa wpływa na efekt końcowy - mam indyka z osobistego podwórka, ale jeśli weźmiesz pod uwagę wybór mięsa z należytą uwagą, to zarówno na rynku, jak iw supermarkecie można znaleźć dobrego ptaka. Nawiasem mówiąc, próbowałem ugotować taką wieprzowinę z piersi kurczaka. Okazuje się również bardzo smaczne, ale świeże. Mimo to Indyk pasuje lepiej. Jedyną wadą tej wieprzowiny jest dość krótki okres przydatności do spożycia. Z mojego doświadczenia wynika, że gotowy produkt jest przechowywany nie dłużej niż 48 godzin, oczywiście w lodówce. Jeśli chodzi o przyprawy, preferuję przyprawy marki Kamis. Mają bardzo wysokiej jakości Przyprawy, o wyraźnym smaku, nie są ładne, nie są zniszczone, bez kurzu i pyłu. A zapach gotowej wieprzowiny to potwierdza!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy