ciasto ze skondensowanym mlekiem, czekoladą i kakao w powolnej kuchence
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i wanilinę w głębokiej misce.
w drugiej misce rozpuść masło i czekoladę. Dodaj jajka i mleko, ubij mikserem. Wlej płynną masę do mieszanki mąki i dobrze wymieszaj.
dobrze posmaruj patelnię multicookera olejem, podgrzej, ułóż ciasto i spłaszcz. Piec w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez 50 minut.
pokrój schłodzone ciasto na trzy warstwy, posmaruj skondensowanym mlekiem, możesz posypać orzechami. Na wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
do glazury wymieszaj kakao, cukier i mleko, dodaj masło. Trzymaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g