Charlotte w powolnej kuchence na kwaśnej śmietanie z jabłkami i cynamonem

Prosty przepis na zrobienie Charlotte jabłkowej w powolnej kuchence.
kulinarochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 30 g
191 kcal
IG: 17 / 3 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

opis przepisu wideo na gotowanie Charlotte w powolnej kuchence, Zobacz więcej szczegółów w filmie.

1. Ubij jajka z cukrem mikserem, aż uzyskasz gęstą pianę(10 minut).

2. Teraz dodaj śmietanę do tej pianki jajecznej i ubijaj przez około 1 minutę.

3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia ciasta i szczyptą sody. Mieszaj i stopniowo dodawaj do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając. Ciasto Charlotte jest gotowe.

4. Z jabłek usuwamy rdzeń i układamy je w plasterki.

5. Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym. Następnie posyp spód naszej natłuszczonej miski semoliną.

6. Wlej 2/3 ciasta do miski multicookera i rozłóż na wierzchu równomierną warstwą plasterków jabłka. Możesz posypać cynamonem na wierzchu (to zależy od Twojego gustu) i wlać resztę ciasta na wierzch.

7. Ustawiamy tryb "pieczenia" w powolnej kuchence na 1 godzinę i czekamy.

trochę historii: w życiu codziennym Charlotte jest najczęściej nazywana szarlotką z ciasta biszkoptowego. Prostota i szybkość przygotowania takiego ciasta przyciąga wielu – nawet dziecko jest w stanie ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i wlać jabłka do tej mieszanki. Czasami do Charlotte dodaje się proszek do pieczenia, śmietanę i przyprawy, ale głównymi składnikami są zawsze jajka, mąka, cukier i owoce. Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami, ale szczególnie popularne są tanie jabłka. Tradycyjnie Charlotte piecze się jesienią po zbiorach.

tymczasem Charlotte była pierwotnie nazywana zupełnie innym ciastem, bardziej jak budyń lub zapiekanka. Ten pudding Chlebowo-owocowy, rzekomo wynaleziony w Anglii, składał się z warstw jabłek z cukrem i czerstwego chleba pszennego namoczonych w mieszance mleczno-jajecznej. Taki budyń podawano z bitą śmietaną, lodami lub kremem angielskim. Deser szybko stał się popularny na całym świecie wśród gorliwych gospodyń domowych, ponieważ pozwalał na wykorzystanie resztek jedzenia.

na początku XIX wieku słynny kucharz Marie-Antoine carem wynalazł deser, który stał się znany jako rosyjska Charlotte. To zimne danie ma niewiele wspólnego z tradycyjną szarlotką: składa się z biszkoptu z bawarską śmietaną i bitą śmietaną.

życzę wszystkim smacznego...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy