skład / składniki
metoda gotowania
opis przepisu wideo na gotowanie Charlotte w powolnej kuchence, Zobacz więcej szczegółów w filmie.
1. Ubij jajka z cukrem mikserem, aż uzyskasz gęstą pianę(10 minut).
2. Teraz dodaj śmietanę do tej pianki jajecznej i ubijaj przez około 1 minutę.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia ciasta i szczyptą sody. Mieszaj i stopniowo dodawaj do mieszanki jajecznej, ciągle mieszając. Ciasto Charlotte jest gotowe.
4. Z jabłek usuwamy rdzeń i układamy je w plasterki.
5. Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym. Następnie posyp spód naszej natłuszczonej miski semoliną.
6. Wlej 2/3 ciasta do miski multicookera i rozłóż na wierzchu równomierną warstwą plasterków jabłka. Możesz posypać cynamonem na wierzchu (to zależy od Twojego gustu) i wlać resztę ciasta na wierzch.
7. Ustawiamy tryb "pieczenia" w powolnej kuchence na 1 godzinę i czekamy.
trochę historii: w życiu codziennym Charlotte jest najczęściej nazywana szarlotką z ciasta biszkoptowego. Prostota i szybkość przygotowania takiego ciasta przyciąga wielu – nawet dziecko jest w stanie ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i wlać jabłka do tej mieszanki. Czasami do Charlotte dodaje się proszek do pieczenia, śmietanę i przyprawy, ale głównymi składnikami są zawsze jajka, mąka, cukier i owoce. Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami, ale szczególnie popularne są tanie jabłka. Tradycyjnie Charlotte piecze się jesienią po zbiorach.
tymczasem Charlotte była pierwotnie nazywana zupełnie innym ciastem, bardziej jak budyń lub zapiekanka. Ten pudding Chlebowo-owocowy, rzekomo wynaleziony w Anglii, składał się z warstw jabłek z cukrem i czerstwego chleba pszennego namoczonych w mieszance mleczno-jajecznej. Taki budyń podawano z bitą śmietaną, lodami lub kremem angielskim. Deser szybko stał się popularny na całym świecie wśród gorliwych gospodyń domowych, ponieważ pozwalał na wykorzystanie resztek jedzenia.
na początku XIX wieku słynny kucharz Marie-Antoine carem wynalazł deser, który stał się znany jako rosyjska Charlotte. To zimne danie ma niewiele wspólnego z tradycyjną szarlotką: składa się z biszkoptu z bawarską śmietaną i bitą śmietaną.
życzę wszystkim smacznego...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g