Buuz

pyszne i obfite gorące z mięsem gotowanym na parze. Narodowe danie buriackie, przypominające sposobem przygotowania tatarskie manty lub chińskie pierogi. Buuzy są gotowane w podwójnym bojlerze. Jednak w przeciwieństwie do poprzednich są przygotowywane wyłącznie z mięsa (bez dodatku warzyw), posiekanego lub przekręconego przez maszynę do mięsa. W ojczyźnie tego dania pierwotnie pozy (są to również buuzy) były robione z jagnięciny i mięsa końskiego. Teraz w Buriacji, podobnie jak w innych kuchniach świata, do przygotowania tego dania używa się dowolnego mięsa. Z pewnością będzie smaczniejszy, bardziej soczysty i delikatniejszy z mieszanki wołowiny i wieprzowiny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 55 % 23 g
201 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić buuz? Przygotuj składniki. Zagnieść ciasto. Wlej przesianą mąkę do miski, ubij jajko kurze, dodaj sól i wlej zimną wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść gęste, elastyczne i gładkie ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i odłóż na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmij się mięsem. Jeśli gotujesz mięso mielone w domu, mięso należy umyć, drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynę do mięsa z dużą dyszą (druga opcja jest szybsza i łatwiejsza, ale z pierwszą okaże się smaczniejsza).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę thei nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do mielonego mięsa i wlej wodę. Wymieszaj masę, aby była bardziej jednorodna i nasycona przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto, podziel je na dwie części. Możesz rozwałkować ciasto na cienką warstwę, a następnie wyciąć koła z ciasta szklanką. Ale te mają grube krawędzie. Lepiej zrobić to w sposób, który jest nam znany w Rosyjski sposób, jak robią pierogi. Z ciasta rozwałkuj kiełbasę, pokrój na kawałki o szerokości około 3 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z kawałków zwiń równe koloboki. Z kolei spłaszcz je dłonią w tortille, które rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni w cienkie, równe kółko o cienkich krawędziach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź tę tortillę w lewą dłoń. Łyżką umieść mięso na środku tortilli i zacznij szczypać palcami prawej ręki krawędzie ciasta, tworząc z nich fałdy. W środku pozostaw otwór na ucieczkę pary podczas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz gotowe buuzy dnem w oleju i włóż do formy do gotowania na parze. Gotuj na parze przez około 40 minut. Parowiec można zastąpić mantovarem lub powolną kuchenką z funkcją gotowania na parze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotowe danie do stołu, polewając roztopionym masłem do smaku i pożądania lub z sosem i świeżymi warzywami. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy