skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić buuz? Przygotuj składniki. Zagnieść ciasto. Wlej przesianą mąkę do miski, ubij jajko kurze, dodaj sól i wlej zimną wodę.
Krok 2:

Zagnieść gęste, elastyczne i gładkie ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i odłóż na bok.
Krok 3:

Zajmij się mięsem. Jeśli gotujesz mięso mielone w domu, mięso należy umyć, drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynę do mięsa z dużą dyszą (druga opcja jest szybsza i łatwiejsza, ale z pierwszą okaże się smaczniejsza).
Krok 4:

Drobno posiekaj cebulę thei nożem.
Krok 5:

Dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do mielonego mięsa i wlej wodę. Wymieszaj masę, aby była bardziej jednorodna i nasycona przyprawami.
Krok 6:

Wyjmij ciasto, podziel je na dwie części. Możesz rozwałkować ciasto na cienką warstwę, a następnie wyciąć koła z ciasta szklanką. Ale te mają grube krawędzie. Lepiej zrobić to w sposób, który jest nam znany w Rosyjski sposób, jak robią pierogi. Z ciasta rozwałkuj kiełbasę, pokrój na kawałki o szerokości około 3 cm.
Krok 7:

Z kawałków zwiń równe koloboki. Z kolei spłaszcz je dłonią w tortille, które rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni w cienkie, równe kółko o cienkich krawędziach.
Krok 8:

Weź tę tortillę w lewą dłoń. Łyżką umieść mięso na środku tortilli i zacznij szczypać palcami prawej ręki krawędzie ciasta, tworząc z nich fałdy. W środku pozostaw otwór na ucieczkę pary podczas gotowania.
Krok 9:

Zanurz gotowe buuzy dnem w oleju i włóż do formy do gotowania na parze. Gotuj na parze przez około 40 minut. Parowiec można zastąpić mantovarem lub powolną kuchenką z funkcją gotowania na parze.
Krok 10:

Podawaj gotowe danie do stołu, polewając roztopionym masłem do smaku i pożądania lub z sosem i świeżymi warzywami. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g




