skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko jest bardzo proste i szybkie. Przesiewam mąkę. Kefir 2,5 % tłuszczu w temperaturze pokojowej. Twaróg 5% tłuszczu. Cukier do smaku.
Krok 2:
Do ciasta mieszam przesianą mąkę, szczyptę soli, żółtko, kefir i sodę. Zagniatam jednorodne, gładkie, lekko lepkie ciasto. Za & quot; lekką & quot; lepkość nie można się martwić. Kiedy rozwałkujesz ciasto, nadal będziesz odkurzać mąką. Ale jeśli ciasto zostanie ubite mąką, pierogi będą twarde. Ciasto jest gotowe. Odkładam na bok, możesz coś przykryć, aby się nie zawiesiło.
Krok 3:
Z nadzieniem jest jeszcze łatwiej. Do twarogu dodaję żółtko, cukier, cukier waniliowy. Jeśli twaróg przecieka i nie zachowuje kształtu, możesz dodać 1 łyżkę stołową bez zjeżdżalni semoliny. I pozostaw pęcznienie na 10 minut. Nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
Ugotuj pierogi będę w garnku na łaźni parowej. Napełnij 1/4 wodą i rozpal duży ogień. Ważne jest, aby woda się zagotowała! Pierogi po rzeźbieniu natychmiast ugotuję. Szczerze mówiąc, nigdy ich nie zamrażałam, więc nie powiem, jak się zachowują po zamrożeniu.
Krok 5:
Dobrze odkurz powierzchnię roboczą i ciasto mąką. Rozwałkuj kiełbasę i podziel na 12 równych części.
Krok 6:
Każdy kawałek jest dobrze zwinięty w mące i rozwałkowany niezbyt cienko.
Krok 7:
Oto mniej więcej tak. Rozwałkowanie ciasta bardzo cienko może spowodować pęknięcie ciasta podczas gotowania.
Krok 8:
Powierzchnia, na której będę gotować, jest dobrze nasmarowana olejem roślinnym. I tak należy to zrobić po każdej partii pierogów.
Krok 9:
Nadzienie ma około 1 łyżki stołowej na każdy pierog.
Krok 10:
Gotuj koniecznie w jednej warstwie i aby pierogi się nie dotykały, ponieważ podczas gotowania dobrze się powiększają i aby się nie sklejały.
Krok 11:
Przykryj pokrywką i gotuj przez około 5 minut. Ogólnie rzecz biorąc, gotują się szybko.
Krok 12:
Przełóż do formy z dużą ilością masła. Na żal, jest bardzo smaczna;) i po każdej partii dobrze mieszam.
Krok 13:
Pierogi są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Krok 14:
I jest jeszcze smaczniejszy, jeśli jesz rękami i kwaśną śmietaną.
Krok 15:
Smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g