skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować elastyczne ciasto i soczyste manti, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać ciasto i wlewamy pięćset gramów wrzącej wody do dużej miski.
Krok 3:
Wlej łyżeczkę soli (ze zjeżdżalnią) do miski.
Krok 4:
Wlej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce.
Krok 6:
Wlej osiemset gramów wcześniej przesianej mąki do miski.
Krok 7:
Mieszając masę trzepaczką, parzymy ciasto.
Krok 8:
Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami.
Krok 9:
Rozłóż ciasto z miski na stole.
Krok 10:
Dokładnie zagnieść ciasto rękami przez dziesięć do piętnastu minut i uformować w bryłę.
Krok 11:
Włóż ciasto do celofanowej Torby Na co najmniej trzydzieści minut.
Krok 12:
Zetrzyj trzysta pięćdziesiąt gramów cebuli na grubej tarce.
Krok 13:
Włóż pięćset gramów mielonej wołowiny z jagnięciną do miski z startą cebulą.
Krok 14:
Do miski z cebulą i mielonym mięsem dodaj kolendrę do smaku.
Krok 15:
Dodaj zirę do miski do smaku.
Krok 16:
Dodaj mieszankę papryki i sól do miski do smaku.
Krok 17:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 18:
Część ciasta rozprowadzamy z torby na stole posypanym niewielką ilością mąki i dobrze ją ugniatamy.
Krok 19:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na bardzo cienką tortillę.
Krok 20:
Pokrój każdą przygotowaną tortillę w dowolne prostokąty i podziel je na kwadraty o pożądanym rozmiarze.
Krok 21:
Rozłóż wymaganą ilość mięsa mielonego na każdym kwadracie ciasta i zbierając rogi w kopercie, przyklej krawędzie.
Krok 22:
Uformowane manti układamy na ruszcie mantovar natłuszczonym masłem.
Krok 23:
Napełnij dolną część mantovarki wodą i zagotuj na kuchence, po czym tworzymy komórki z surowymi mantami i zamykamy pokrywkę na parze przez trzydzieści pięć minut.
Krok 24:
Wyciągamy ugotowane manti z mantovar.
Krok 25:
Rozłóż manty porcjami na talerzach.
Krok 26:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
moim głównym sekretem jest udane ciasto bez jajek! Szalenie smaczne, zachowujące idealny kształt manty! Gwarantuję, że następnego dnia też nie staną się twarde. Boisz się gotować manti? Nie możesz zrobić odpowiedniego ciasta? Dzięki temu przepisowi przygotujesz najlepsze manti, których ciasto pozostanie delikatne i miękkie nawet na następny dzień! Wszystko jest bardzo proste, niedrogie i wykonane bez jajek. Najbardziej elastyczne ciasto pozwala nie zawracać sobie głowy rzeźbieniem, ale cieszyć się jego niezwykłą delikatnością, przyjemną giętkością i siłą niezbędną do utrzymania soczystego nadzienia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g