Churros Hiszpański smażony w głębokim tłuszczu

Churros to niesamowity deser, który kocha cały świat! Przepyszne chrupiące paluszki przygotowują się łatwo i szybko! Churros to słodkie ciasto budyniowe smażone w głębokim tłuszczu. Przepis jest prosty, wymagane produkty są niedrogie i proste. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii gotowania. Koniecznie spróbuj!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 72 % 49 g
węglowodany 22 % 15 g
505 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, masło o zawartości tłuszczu co najmniej 73%, wodę filtrowaną lub butelkowaną. Smak wypieków będzie w dużej mierze zależał od jakości użytych produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj sól, masło i cukier puder. Proszek można zastąpić zwykłym cukrem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszaj mieszaninę (masło powinno się całkowicie rozpuścić).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce o odpowiedniej wielkości przesiej mąkę, aby wzbogacić ją tlenem. Dzięki temu produkty będą bardziej bujne i przewiewne. Mąka różni się właściwościami, więc na wszelki wypadek przesiej ją nieco więcej niż wskazano. Ilość może wymagać zmiany. Skupisz się na pożądanej dość gęstej konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na środku przesianej mąki zrób dziurę. Wlej tam wrzącą mieszaninę oleju. Wszystko dokładnie i szybko wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką. Ważne jest, aby mąka była całkowicie wymieszana z olejem i nie było grudek mąki. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto zacznie się gromadzić. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być gładkie i miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym pojemniku połącz jajka z ciemnym rumem. Wziąłem jedno duże jajko i jedno żółtko. Zamiast rumu możesz użyć aromatycznego brandy. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką. Wlej do ciasta i wymieszaj wszystko, aż będzie całkowicie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do worka do szprycowania (lub strzykawki). Weź dyszę gwiazdową lub zwykłą okrągłą. Jeśli nie ma worka do szprycowania, użyj ciasnej plastikowej torby na żywność. Napełnij go ciastem. Przytnij mały róg.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia do głębokiego garnka z grubym dnem. Nie dodawaj do krawędzi naczyń (2-3 cm), w przeciwnym razie gorące spraye będą latać we wszystkich kierunkach. Podgrzej na średnim ogniu. Skąd wiesz, że Frytkownica jest wystarczająco rozgrzana? Zanurz drewnianą szpatułkę w gorącym oleju. Jeśli wokół gromadzą się bąbelki, to gotowe. Wyciśnij ciasto w paski lub w kształcie podkowy do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowy deser łyżką cedzakową i przenieś na ręczniki papierowe. Pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął. Gdy smakołyk ostygnie, obficie posyp go cukrem pudrem przez drobny sitko. Zamiast cukru pudru można wymieszać cukier (około 50 g) i mielony cynamon (1-2 herbaty. l.). Gotowe churros są jeszcze gorące w tej mieszance, połóż na talerzu i daj czas na całkowite ostygnięcie. Poczęstuj się!

po głębokim smażeniu churros wyszedł z chrupiącą skórką na zewnątrz i delikatnym środkiem. Tradycyjnie w Hiszpanii przysmak podawany jest na śniadanie w połączeniu z filiżanką gorącej czekolady. Możesz polać stopioną gorzką czekoladą, posmarować dżemem lub dżemem.

istnieje kilka głównych opcji przygotowania churros, chudszego, w którym ciasto ugniata się w oleju roślinnym bez dodawania jajek i wersji maślanej. Wybrałem drugą, bardziej smaczną opcję. Ciasto przygotowuje się z dodatkiem masła i jajek.

deser można również przygotować w piekarniku. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Wyciśnij półfabrykaty przez worek do gotowania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut, aż będzie złoty. Należy pamiętać, że czas i temperatura pieczenia mogą ulec zmianie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy