skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, masło o zawartości tłuszczu co najmniej 73%, wodę filtrowaną lub butelkowaną. Smak wypieków będzie w dużej mierze zależał od jakości użytych produktów.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj sól, masło i cukier puder. Proszek można zastąpić zwykłym cukrem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszaj mieszaninę (masło powinno się całkowicie rozpuścić).
Krok 3:
W misce o odpowiedniej wielkości przesiej mąkę, aby wzbogacić ją tlenem. Dzięki temu produkty będą bardziej bujne i przewiewne. Mąka różni się właściwościami, więc na wszelki wypadek przesiej ją nieco więcej niż wskazano. Ilość może wymagać zmiany. Skupisz się na pożądanej dość gęstej konsystencji.
Krok 4:
Na środku przesianej mąki zrób dziurę. Wlej tam wrzącą mieszaninę oleju. Wszystko dokładnie i szybko wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką. Ważne jest, aby mąka była całkowicie wymieszana z olejem i nie było grudek mąki. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto zacznie się gromadzić. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Krok 5:
W osobnym pojemniku połącz jajka z ciemnym rumem. Wziąłem jedno duże jajko i jedno żółtko. Zamiast rumu możesz użyć aromatycznego brandy. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką. Wlej do ciasta i wymieszaj wszystko, aż będzie całkowicie gładkie.
Krok 6:
Włóż ciasto do worka do szprycowania (lub strzykawki). Weź dyszę gwiazdową lub zwykłą okrągłą. Jeśli nie ma worka do szprycowania, użyj ciasnej plastikowej torby na żywność. Napełnij go ciastem. Przytnij mały róg.
Krok 7:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia do głębokiego garnka z grubym dnem. Nie dodawaj do krawędzi naczyń (2-3 cm), w przeciwnym razie gorące spraye będą latać we wszystkich kierunkach. Podgrzej na średnim ogniu. Skąd wiesz, że Frytkownica jest wystarczająco rozgrzana? Zanurz drewnianą szpatułkę w gorącym oleju. Jeśli wokół gromadzą się bąbelki, to gotowe. Wyciśnij ciasto w paski lub w kształcie podkowy do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor.
Krok 8:
Wyjmij gotowy deser łyżką cedzakową i przenieś na ręczniki papierowe. Pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął. Gdy smakołyk ostygnie, obficie posyp go cukrem pudrem przez drobny sitko. Zamiast cukru pudru można wymieszać cukier (około 50 g) i mielony cynamon (1-2 herbaty. l.). Gotowe churros są jeszcze gorące w tej mieszance, połóż na talerzu i daj czas na całkowite ostygnięcie. Poczęstuj się!
po głębokim smażeniu churros wyszedł z chrupiącą skórką na zewnątrz i delikatnym środkiem. Tradycyjnie w Hiszpanii przysmak podawany jest na śniadanie w połączeniu z filiżanką gorącej czekolady. Możesz polać stopioną gorzką czekoladą, posmarować dżemem lub dżemem.
istnieje kilka głównych opcji przygotowania churros, chudszego, w którym ciasto ugniata się w oleju roślinnym bez dodawania jajek i wersji maślanej. Wybrałem drugą, bardziej smaczną opcję. Ciasto przygotowuje się z dodatkiem masła i jajek.
deser można również przygotować w piekarniku. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Wyciśnij półfabrykaty przez worek do gotowania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut, aż będzie złoty. Należy pamiętać, że czas i temperatura pieczenia mogą ulec zmianie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g