skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować mózgi wołowe smażone po włosku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Opłucz warzywa i osusz. Dokładnie umyj cytrynę miękką szczoteczką pod gorącą wodą.
Krok 2:
Oczyść mózgi wołowe z filmu i włóż do miski. Napełnij zimną wodą, wlej ocet z białego wina i pozostaw na 30 minut. W tym czasie wypłynie z nich krew i trochę się zagęszczą.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do innej miski i dodaj posiekany czosnek.
Krok 4:
Dodaj zmieloną kolendrę, paprykę, sól i zmielony czarny pieprz do oleju. Do tego przepisu nadaje się nie tylko czarny pieprz, ale możesz przybrać biały lub zielony wygląd. Jeśli nie lubisz kolendry lub papryki, możesz całkowicie je odrzucić. Możesz także dodać tymianek lub rozmaryn.
Krok 5:
Wlej suche warzywa do miski. Mam zbiór koperku, pietruszki i selera. Możesz także dodać tymianek, miętę lub rozmaryn.
Krok 6:
Z cytryny zetrzyj skórkę i dodaj do miski z ziołami i przyprawami. Najważniejsze jest, aby wyczyścić tylko żółtą część, ponieważ biała część da nieprzyjemną gorycz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Wyjmij mózg z wody, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki, mniej więcej z Orzech włoski. Ułóż kawałki mózgu w misce z marynatą.
Krok 8:
Wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj i schłodź na 24 godziny.
Krok 9:
W misce rozbij wcześniej umyte jajko i wymieszaj widelcem. Przenieś mózgi z marynaty do jajka i delikatnie wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś kawałki mózgu do bułki tartej i zwiń je całkowicie. Weź drobno zmielone krakersy, wtedy skórka okaże się chrupiąca i nie szorstka. Jeszcze lepiej, zrób je sam z bułki lub białego chleba.
Krok 11:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Gotowość masła można łatwo sprawdzić, zanurzając ją w suchym spaghetti. Jeśli na jego powierzchni tworzą się bąbelki, olej jest gotowy. Zanurz w nim przygotowane kawałki mózgu i smaż z obu stron przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Krok 12:
Przenieś gotowy mózg na papierowe serwetki, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 13:
Smacznego.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mózg wołowy - 124 kcal/100g