skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyte udka z kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
2. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, połóż nogi, smaż przez 5 minut z obu stron.
3. Obierz czosnek, pokrój każdy plasterek na pół, umieść na patelni do nóg.
4. Dodaj kilka gałązek rozmarynu do mięsa.
5. Napełnij nogi wodą, poczekaj, aż się zagotuje i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj kurczaka przez 1 godzinę na małym ogniu z zamkniętą pokrywką.
6. Wyjmij gotowe nogi z patelni.
7. Mąkę ułożyć na szerokim talerzu, na innym talerzu ułożyć bułkę tartą.
8. Ubij jajka trzepaczką w osobnym pojemniku.
9. Drobno zetrzyj parmezan.
10. Obtocz udka kurczaka w mące, a następnie dokładnie zanurz ze wszystkich stron w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej. Posyp obficie parmezanem, a następnie ponownie zwiń bułkę tartą, naciskając na nogi, aby okruchy mocno przylegały.
11. W kotle (może to być tylko garnek z grubym dnem) rozgrzej olej roślinny, powinien się zagotować. Włóż do niego nogi-ugotuj je po 2 sztuki lub, jeśli pozwalają na to naczynia, wszystkie razem. Gotowość można rozpoznać po chrupiącej skórce. W tym procesie dodaj rozmaryn.
12. Połóż gotowe Nogi na ręczniku papierowym (aby usunąć nadmiar oleju).
podawaj Nogi na gorąco - jako przystawkę lub jako drugie danie z dowolnym odpowiednim dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g