kurczak smażony w głębokim tłuszczu

udka z kurczaka z niesamowicie chrupiącą skórką serową! Spróbuj! Wspaniały przepis na pyszną przekąskę - po prostu polizasz palce! Jako drugie danie będzie również odpowiednie i zachwyci krewnych - nawet nie wahaj się. To jest pyszne!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 79 % 50 g
węglowodany 8 % 5 g
489 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Umyte udka z kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
2. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, połóż nogi, smaż przez 5 minut z obu stron.
3. Obierz czosnek, pokrój każdy plasterek na pół, umieść na patelni do nóg.
4. Dodaj kilka gałązek rozmarynu do mięsa.
5. Napełnij nogi wodą, poczekaj, aż się zagotuje i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj kurczaka przez 1 godzinę na małym ogniu z zamkniętą pokrywką.
6. Wyjmij gotowe nogi z patelni.
7. Mąkę ułożyć na szerokim talerzu, na innym talerzu ułożyć bułkę tartą.
8. Ubij jajka trzepaczką w osobnym pojemniku.
9. Drobno zetrzyj parmezan.
10. Obtocz udka kurczaka w mące, a następnie dokładnie zanurz ze wszystkich stron w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej. Posyp obficie parmezanem, a następnie ponownie zwiń bułkę tartą, naciskając na nogi, aby okruchy mocno przylegały.
11. W kotle (może to być tylko garnek z grubym dnem) rozgrzej olej roślinny, powinien się zagotować. Włóż do niego nogi-ugotuj je po 2 sztuki lub, jeśli pozwalają na to naczynia, wszystkie razem. Gotowość można rozpoznać po chrupiącej skórce. W tym procesie dodaj rozmaryn.
12. Połóż gotowe Nogi na ręczniku papierowym (aby usunąć nadmiar oleju).

podawaj Nogi na gorąco - jako przystawkę lub jako drugie danie z dowolnym odpowiednim dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy