głęboko smażone grzyby ziemniaczane

piękny dodatek do domowego i świątecznego stołu.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 78 % 18 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź takie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania potrzebujemy małych ziemniaków o wadze około 35-50 g. pożądane jest, aby bulwy miały równy owalny kształt. Ziemniaki powinny być dobrej jakości, gęste i bez czarnych plam. Umieść w durszlaku i dokładnie spłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i usuń skórkę. Do obierania ziemniaków użyj obieraczki do warzyw, aby powierzchnia była płaska i gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź specjalny nóż z dyszą, która zwykle usuwa rdzeń z jabłka. Wbij nóż po obu stronach ziemniaka i pokrój tuż nad połową ziemniaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zostaw to w ziemniakach. Weź zwykły nóż kuchenny i wytnij go na całym obwodzie ziemniaków, tworząc "czapkę" grzyba. Po przecięciu" kapelusza " nóż kuchenny wewnątrz ziemniaków powinien opierać się o specjalny nóż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie oddziel spód ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij dyszę. Okazało się, że jest to taki piękny kęs, podobny do "grzyba"

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osusz wszystkie "grzyby" papierową serwetką. Posyp solą i mielonym pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij żaroodporny pojemnik z wystarczającą ilością oleju roślinnego na duży ogień. Rozgrzej się dobrze. Pomiń "grzyby" ziemniaczane. Zmniejsz nieco ogień i smaż na głębokim tłuszczu, aż się zarumieni, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki powinny całkowicie zanurzyć się w oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż smażone półfabrykaty na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Grzyby ziemniaczane są gotowe. Natychmiast, aż ziemniaki ostygną, podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

jak gotować grzyby ziemniaczane, na pewno wie każda gospodyni. Proces gotowania jest bardzo prosty. Oferuję mistrzowską klasę pięknego przystawki ziemniaczanej, która ozdobi nie tylko domowy obiad lub kolację, ale także każdą świąteczną ucztę. Przystawka ziemniaczana dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi. Przepis jest dość prosty i dość niedrogi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy