kulki ziemniaczane smażone w głębokim tłuszczu

Chcesz zaskoczyć swoim domem oryginalnym dodatkiem? Przygotuj!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 73 % 19 g
119 kcal
IG: 84 / 0 / 16

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przygotuj tłuczone ziemniaki;
2. Dodaj masło, jajko, przyprawy, sól do puree;
3. Wszystko dobrze wymieszaj;
4. Uformuj kulki z puree;
5. Panieruj kulki w mące;
6. Smażyć we frytkownicy na złoty kolor;
7. Połóż gotowe kulki na chwilę na serwetce;
8. Podawać jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu lub jako samodzielne danie z sosem, sałatką. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy