kulki ziemniaczane smażone w głębokim tłuszczu
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj tłuczone ziemniaki;
2. Dodaj masło, jajko, przyprawy, sól do puree;
3. Wszystko dobrze wymieszaj;
4. Uformuj kulki z puree;
5. Panieruj kulki w mące;
6. Smażyć we frytkownicy na złoty kolor;
7. Połóż gotowe kulki na chwilę na serwetce;
8. Podawać jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu lub jako samodzielne danie z sosem, sałatką. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g