Camembert smażony w głębokim tłuszczu z szynką

niezwykła i niesamowicie smaczna przekąska ozdobi stół na każdą okazję! Ta przystawka z serem camembert nie pozostaje na stole przez długi czas - odlatuje jako pierwsza. Nie jest to zaskakujące-wygląda niezwykle apetycznie i smakuje... po prostu niezrównana!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 16 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 28 % 13 g
273 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. Ubij jajko. Wlej mąkę i krakersy do płaskich talerzy.

2. Pokrój szynkę na 4 równe kawałki. Podziel głowy sera wzdłuż na pół i włóż szynkę między połówki, lekko dociśnij.

3. Główki sera z szynką obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

4. W tej formie ser wkładamy do lodówki na 20 minut.

5. W międzyczasie do sosu w misce wymieszaj konfiturę żurawinową, sok pomarańczowy i słodką musztardę.

6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i szybko, aby zachować kształt, smaż ser z panierowaną szynką z obu stron na złoty kolor.

7. Camembert z szynką wysuszyć z oleju na papierowych serwetkach.

ser podajemy z sosem. Wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g
  • Camembert - 299   kcal/100g

Podobne przepisy