Camembert smażony w głębokim tłuszczu z szynką
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajko. Wlej mąkę i krakersy do płaskich talerzy.
2. Pokrój szynkę na 4 równe kawałki. Podziel głowy sera wzdłuż na pół i włóż szynkę między połówki, lekko dociśnij.
3. Główki sera z szynką obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
4. W tej formie ser wkładamy do lodówki na 20 minut.
5. W międzyczasie do sosu w misce wymieszaj konfiturę żurawinową, sok pomarańczowy i słodką musztardę.
6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i szybko, aby zachować kształt, smaż ser z panierowaną szynką z obu stron na złoty kolor.
7. Camembert z szynką wysuszyć z oleju na papierowych serwetkach.
ser podajemy z sosem. Wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g
- Camembert - 299 kcal/100g