skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej połowę wody (100 ml) do temperatury 38-40 stopni na patelni, wlej ją do miski, w której zagniatamy ciasto, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 100 gramów przesianej mąki. Wymieszaj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 10-15 minut.
Krok 2:
Mamy powstać tzw. & quot; Czapka & quot;.
Krok 3:
Podgrzewamy również drugą połowę wody, wlewamy do niej sól i pozostały cukier. Mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 4:
Wlej wodę z solą i cukrem oraz stopione masło do odpowiedniego ciasta.
Krok 5:
Wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj połowę pozostałej mąki do przesiania.
Krok 7:
Wymieszaj. Ciasto zaczyna gęstnieć.
Krok 8:
Wlać części pozostałej mąki (również przesianej) w dwóch lub trzech dawkach, po każdej porcji wymieszać. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Ciasto uważa się za gotowe, gdy przestanie być lepkie i zacznie dobrze pozostawać w tyle za ściankami miski. Możesz mieć mniej lub więcej mąki, wszystko zależy od jej gatunku i jakości.
Krok 9:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i ugniataj. Ugniatałem przez kolejne 5 minut. Nie potrzebowałem już mąki.
Krok 10:
Uformuj kulkę z ciasta, przenieś ją do suchej miski, przykryj folią spożywczą i pozwól jej się zbliżyć. Zajęło mi to 1,5 godziny.
Krok 11:
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 12:
Ciasto dzielimy na kawałki, od których zależy wielkość pączków. Wyszło mi średnio 7 kawałków. Ciasto zwijamy w kulki.
Krok 13:
Robimy dziurę w kulkach palcami, tworząc pączki. Położyłem półfabrykaty na kawałkach pergaminu nasmarowanego olejem roślinnym, aby po zanurzeniu w głębokim tłuszczu nie marszczyły się. Pozwól, aby półfabrykaty się zbliżyły. Zajęło mi to 15 minut.
Krok 14:
Rozgrzej olej w naczyniu, w którym usmażymy pączki. Użyłem małej patelni. Rozłóż puste miejsca i smaż je, aż się zrumienią. Na umiarkowanym ogniu Zajęło mi to 7 minut z jednej strony. Nie polecam robienia silnego ognia, w przeciwnym razie pączki szybko usmażą się na zewnątrz i pozostaną surowe w środku. A jeśli ogień jest za mały, zostaną naoliwione. Dlatego radzę zrobić umiarkowany ogień i smażyć pączki na małym ogniu.
Krok 15:
Odwróć pączki na drugą stronę i smaż do miękkości. Smażyłam przez 5 minut. Smażymy więc wszystkie puste miejsca. Gotowe pączki można ułożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypałam ciasto cukrem pudrem, ale to jest opcjonalne.
do smażenia pączków polecam używanie naczyń o małej średnicy - im większa średnica, tym więcej oleju będzie potrzebne. Poziom głębokiego smażenia - do połowy pączków, to około 2 centymetry od dna. Takie pączki smakują lepiej na świeżo, jak wszystkie wypieki z ciasta drożdżowego. Ta ilość wystarczyła nam na trzy osoby na raz, ale wszyscy byli zadowoleni!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g