drożdżowe pączki na patelni domowej roboty

rumiane, przewiewne, delikatne i bardzo apetyczne. Takich pączków nie można nazwać dietetycznymi i niskokalorycznymi, ale czasami konieczne jest rozpieszczanie siebie i bliskich pysznymi wypiekami na herbatę lub kawę, przynajmniej w weekend!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 49 % 33 g
węglowodany 44 % 30 g
427 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej połowę wody (100 ml) do temperatury 38-40 stopni na patelni, wlej ją do miski, w której zagniatamy ciasto, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 100 gramów przesianej mąki. Wymieszaj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 10-15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mamy powstać tzw. & quot; Czapka & quot;.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzewamy również drugą połowę wody, wlewamy do niej sól i pozostały cukier. Mieszaj, aż się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę z solą i cukrem oraz stopione masło do odpowiedniego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj połowę pozostałej mąki do przesiania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj. Ciasto zaczyna gęstnieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać części pozostałej mąki (również przesianej) w dwóch lub trzech dawkach, po każdej porcji wymieszać. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Ciasto uważa się za gotowe, gdy przestanie być lepkie i zacznie dobrze pozostawać w tyle za ściankami miski. Możesz mieć mniej lub więcej mąki, wszystko zależy od jej gatunku i jakości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i ugniataj. Ugniatałem przez kolejne 5 minut. Nie potrzebowałem już mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj kulkę z ciasta, przenieś ją do suchej miski, przykryj folią spożywczą i pozwól jej się zbliżyć. Zajęło mi to 1,5 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto dzielimy na kawałki, od których zależy wielkość pączków. Wyszło mi średnio 7 kawałków. Ciasto zwijamy w kulki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Robimy dziurę w kulkach palcami, tworząc pączki. Położyłem półfabrykaty na kawałkach pergaminu nasmarowanego olejem roślinnym, aby po zanurzeniu w głębokim tłuszczu nie marszczyły się. Pozwól, aby półfabrykaty się zbliżyły. Zajęło mi to 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozgrzej olej w naczyniu, w którym usmażymy pączki. Użyłem małej patelni. Rozłóż puste miejsca i smaż je, aż się zrumienią. Na umiarkowanym ogniu Zajęło mi to 7 minut z jednej strony. Nie polecam robienia silnego ognia, w przeciwnym razie pączki szybko usmażą się na zewnątrz i pozostaną surowe w środku. A jeśli ogień jest za mały, zostaną naoliwione. Dlatego radzę zrobić umiarkowany ogień i smażyć pączki na małym ogniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć pączki na drugą stronę i smaż do miękkości. Smażyłam przez 5 minut. Smażymy więc wszystkie puste miejsca. Gotowe pączki można ułożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypałam ciasto cukrem pudrem, ale to jest opcjonalne.

do smażenia pączków polecam używanie naczyń o małej średnicy - im większa średnica, tym więcej oleju będzie potrzebne. Poziom głębokiego smażenia - do połowy pączków, to około 2 centymetry od dna. Takie pączki smakują lepiej na świeżo, jak wszystkie wypieki z ciasta drożdżowego. Ta ilość wystarczyła nam na trzy osoby na raz, ale wszyscy byli zadowoleni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy