skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku przepisu bierzemy produkty wymienione na liście.
Krok 2:
Ciasto przygotujemy na ciasto. Wlej wodę i mleko do żelaznych naczyń w równych proporcjach (jak wskazano w przepisie) i podgrzej na ogniu lub w kuchence mikrofalowej do temperatury 35-40 stopni. Wlej płyn do wygodnej miski do wyrabiania ciasta, dodaj drożdże i dodaj łyżkę cukru.
Krok 3:
Wlej trzecią część przygotowanej i przesianej mąki i wszystko dobrze wymieszaj. Okazuje się, że podstawa ciasta przypomina gęstością ciasto na naleśniki. Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól ciastu wędrować w ciepłym miejscu przez 20 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj sól, ubite jajko i stopioną margarynę lub masło do ciasta. Wlać pozostałą mąkę w dwóch dawkach - można ją przesiać wcześniej lub dodać do ciasta przez sitko.
Krok 5:
Najpierw zagniataj ciasto łyżką, a następnie, gdy zgęstnieje i zbierze się w grudkę, przenieś je na stół (możesz posypać trochę mąki na stół) i kontynuuj ugniatanie rękami. Zagniatamy ciasto przez 10 minut, ponieważ ciasto drożdżowe lubi długie ugniatanie. Formujemy Kolobok, przykrywamy folią spożywczą i pozwalamy na rozgrzanie przez godzinę.
Krok 6:
Ciasto jest gotowe - a teraz możemy zdecydować, jak usmażyć kazachskie baursaki? Aby to zrobić, ugniatamy odpowiednie ciasto, dzielimy je nożem na kilka części i zwijamy każdą z nich w wici.
Krok 7:
Powstałe opaski uciskowe są cięte na kawałki o długości 3-3, 5 centymetra.
Krok 8:
Uformuj z nich kulki, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15-20 minut, aby pasowały.
Krok 9:
Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i połóż pierwszą porcję naszych kulek.
Krok 10:
Smażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż się zarumienią i ugotują.
Krok 11:
Gotowe baursaki wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy do durszlaka, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. W podobny sposób smażymy wszystkie puste miejsca.
Krok 12:
Gdy są jeszcze gorące, można je posypać cukrem pudrem-ale to jest opcjonalne.
miałem szczęście odwiedzić Kazachstan i skosztować ich kuchni. Kuchnia kazachska, jak każda inna, ma w swoim asortymencie popularne smakołyki, które są przygotowywane w każdej Kazachskiej rodzinie. W tym przepisie mówimy o jednym z takich smakołyków-baursacs. Są po prostu przygotowane, smak jest doskonały! Podawane są na ciepło lub na zimno do herbaty, mleka, kawy, kakao itp. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g