Baursaki prawdziwe kazachskie na drożdżach

małe dmuchane pączki według przepisu kuchni kazachskiej. Baursaki to tradycyjne kazachskie danie w postaci małych pączków o okrągłym lub kwadratowym kształcie. Danie można znaleźć zarówno w codziennym, jak i świątecznym otoczeniu. Smażone w głębokim tłuszczu, okazują się przewiewne, rumiane, apetyczne i smaczne.
tamaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 53 % 35 g
węglowodany 38 % 25 g
430 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku przepisu bierzemy produkty wymienione na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto przygotujemy na ciasto. Wlej wodę i mleko do żelaznych naczyń w równych proporcjach (jak wskazano w przepisie) i podgrzej na ogniu lub w kuchence mikrofalowej do temperatury 35-40 stopni. Wlej płyn do wygodnej miski do wyrabiania ciasta, dodaj drożdże i dodaj łyżkę cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trzecią część przygotowanej i przesianej mąki i wszystko dobrze wymieszaj. Okazuje się, że podstawa ciasta przypomina gęstością ciasto na naleśniki. Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól ciastu wędrować w ciepłym miejscu przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj sól, ubite jajko i stopioną margarynę lub masło do ciasta. Wlać pozostałą mąkę w dwóch dawkach - można ją przesiać wcześniej lub dodać do ciasta przez sitko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw zagniataj ciasto łyżką, a następnie, gdy zgęstnieje i zbierze się w grudkę, przenieś je na stół (możesz posypać trochę mąki na stół) i kontynuuj ugniatanie rękami. Zagniatamy ciasto przez 10 minut, ponieważ ciasto drożdżowe lubi długie ugniatanie. Formujemy Kolobok, przykrywamy folią spożywczą i pozwalamy na rozgrzanie przez godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest gotowe - a teraz możemy zdecydować, jak usmażyć kazachskie baursaki? Aby to zrobić, ugniatamy odpowiednie ciasto, dzielimy je nożem na kilka części i zwijamy każdą z nich w wici.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstałe opaski uciskowe są cięte na kawałki o długości 3-3, 5 centymetra.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj z nich kulki, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15-20 minut, aby pasowały.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i połóż pierwszą porcję naszych kulek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż się zarumienią i ugotują.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe baursaki wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy do durszlaka, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. W podobny sposób smażymy wszystkie puste miejsca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy są jeszcze gorące, można je posypać cukrem pudrem-ale to jest opcjonalne.

miałem szczęście odwiedzić Kazachstan i skosztować ich kuchni. Kuchnia kazachska, jak każda inna, ma w swoim asortymencie popularne smakołyki, które są przygotowywane w każdej Kazachskiej rodzinie. W tym przepisie mówimy o jednym z takich smakołyków-baursacs. Są po prostu przygotowane, smak jest doskonały! Podawane są na ciepło lub na zimno do herbaty, mleka, kawy, kakao itp. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy