skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty do przygotowania przepisu. Dokładnie umyj i osusz rodzynki. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Ostrożnie oddziel żółtka do głębokiego pojemnika (zostaw 1 łyżeczkę żółtka - przyda się nam przy dekorowaniu kwiatów z ciasta), wymieszaj je z jedną łyżką cukru pudru i szczyptą wanilii.
Krok 3:
Wlej mleko, dodaj śmietanę, sól i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj trzy czwarte mąki i zagniataj twarde ciasto. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, Dodaj do niego resztę mąki. Mąka pozostawia od 250 do 300 gr.
Krok 5:
Włóż ciasto do plastikowej torby i pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Stojące ciasto staje się bardziej elastyczne, łatwiej z nim pracować.
Krok 6:
Ciasto dla wygody dzielimy na 3 części. Z każdej części rozwałkowujemy cienkie ciasto o grubości nie większej niż 2-3 mm. z rozwałkowanego ciasta wycinamy sparowane koła szklankami lub szklankami z cienką obwódką (lub specjalnymi foremkami do ciastek). Jednocześnie w parze jedno koło powinno mieć większą średnicę niż drugie.
Krok 7:
Wykonujemy 5-6 nacięć nożem na każdym kółku bez wpływu na rdzeń. W ten sposób planujemy płatki przyszłych kwiatów.
Krok 8:
Następnie mniejszy okrąg nakłada się na większy. Na środku dobrze dociskamy opuszką palca, aby się trzymały. W środku każdego kwiatu wciskamy skórkę stroną posmarowaną żółtkiem jaja pozostawionym specjalnie do tego celu(1 łyżeczka). Żółtko działa jak klej. Jeśli nie zostanie to zrobione, Skórki odpadną z kwiatów podczas głębokiego smażenia.
Krok 9:
Nadal możesz pokroić rozwałkowane ciasto w paski. Użyj noża, aby wykonać ukośne nacięcia. Otrzymasz gałązki-liście.
Krok 10:
Kładziemy kocioł lub odpowiednią patelnię z olejem na ogniu, a po podgrzaniu smażymy przygotowany chrust. Podczas smażenia obracamy chrust, aby równomiernie zrumienił się z obu stron. Chrust przygotowuje się bardzo szybko, więc nie odchodzimy od pieca w tym czasie, dosłownie po 2-4 minutach należy go wyjąć (czas zależy od pieca).
Krok 11:
Gotowy chrust układamy na talerzu z serwetką, aby nadmiar tłuszczu został w nim wchłonięty.
Krok 12:
Następnie obficie posyp jeszcze ciepły chrust przesianym cukrem pudrem. Wzywamy wszystkich do picia kawy i herbaty i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g