chrust na mleku

pyszny i pachnący chrust w postaci kwiatów i liści zachwyci dzieci! Bardzo ekscytującym zajęciem jest przygotowanie tak niezwykłego chrustu ze starszymi dziećmi. Wspaniały deser na podwieczorek z rodziną lub przyjaciółmi. Pyszne, nieskomplikowane i piękne!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 58 % 44 g
węglowodany 37 % 28 g
525 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty do przygotowania przepisu. Dokładnie umyj i osusz rodzynki. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie oddziel żółtka do głębokiego pojemnika (zostaw 1 łyżeczkę żółtka - przyda się nam przy dekorowaniu kwiatów z ciasta), wymieszaj je z jedną łyżką cukru pudru i szczyptą wanilii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko, dodaj śmietanę, sól i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trzy czwarte mąki i zagniataj twarde ciasto. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, Dodaj do niego resztę mąki. Mąka pozostawia od 250 do 300 gr.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do plastikowej torby i pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Stojące ciasto staje się bardziej elastyczne, łatwiej z nim pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dla wygody dzielimy na 3 części. Z każdej części rozwałkowujemy cienkie ciasto o grubości nie większej niż 2-3 mm. z rozwałkowanego ciasta wycinamy sparowane koła szklankami lub szklankami z cienką obwódką (lub specjalnymi foremkami do ciastek). Jednocześnie w parze jedno koło powinno mieć większą średnicę niż drugie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wykonujemy 5-6 nacięć nożem na każdym kółku bez wpływu na rdzeń. W ten sposób planujemy płatki przyszłych kwiatów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie mniejszy okrąg nakłada się na większy. Na środku dobrze dociskamy opuszką palca, aby się trzymały. W środku każdego kwiatu wciskamy skórkę stroną posmarowaną żółtkiem jaja pozostawionym specjalnie do tego celu(1 łyżeczka). Żółtko działa jak klej. Jeśli nie zostanie to zrobione, Skórki odpadną z kwiatów podczas głębokiego smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadal możesz pokroić rozwałkowane ciasto w paski. Użyj noża, aby wykonać ukośne nacięcia. Otrzymasz gałązki-liście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy kocioł lub odpowiednią patelnię z olejem na ogniu, a po podgrzaniu smażymy przygotowany chrust. Podczas smażenia obracamy chrust, aby równomiernie zrumienił się z obu stron. Chrust przygotowuje się bardzo szybko, więc nie odchodzimy od pieca w tym czasie, dosłownie po 2-4 minutach należy go wyjąć (czas zależy od pieca).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy chrust układamy na talerzu z serwetką, aby nadmiar tłuszczu został w nim wchłonięty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie obficie posyp jeszcze ciepły chrust przesianym cukrem pudrem. Wzywamy wszystkich do picia kawy i herbaty i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy