pączki smażone na maśle słodkie

zwiewne jak puch i rumiane pączki do herbaty. Dzięki temu przepisowi są bardzo bujne, a także miękkie. A te pączki są aromatyczne i bardzo smaczne. Oczywiście nie jesz takich codziennie ze względu na wysoką zawartość kalorii, ale czasami możesz się rozpieszczać.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 59 % 43 g
węglowodany 34 % 25 g
500 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski i dodaj szybko działające drożdże. Mieszać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu podgrzej mleko zmieszane z solą i cukrem do ciepłego stanu. Wlej go do mąki, dodaj stopione masło i żółtko. Możesz dodać całe jajko, ale z jednym żółtkiem (bez białka) ciasto będzie delikatniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do wyrabiania ciasta użyłem miksera z dyszami w kształcie spirali - są one przeznaczone tylko na takie okazje. Ciasto ugniatamy nie z pierwszą prędkością, aż zbierze się w jedną bryłę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenosimy go na powierzchnię roboczą, którą w razie potrzeby można lekko posypać mąką i ugniatać rękami przez 7 minut. Ciasto jest miękkie, giętkie i nie przykleja się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj piłkę, przenieś ją do miski i przykryj folią spożywczą i pozwól jej zbliżyć się do ciepłego miejsca przez 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatamy ciasto i przenosimy na stół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 8 równych kawałków, zwiń je w kulki, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wytnij 8 kwadratów z pergaminu. Nasmaruj każdy olejem roślinnym. Bierzemy jedną piłkę na raz i rękami robimy dziurę w samym środku. Rozłóż półfabrykaty na pergaminie i odstaw na kolejne 20 minut. Należy je również przykryć folią spożywczą, aby się nie zacieniowały. Ta metoda pomaga zachować kształt pączków i zapobiega ich deformacji po umieszczeniu w oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zobacz, jak smażyć pączki w głębokim tłuszczu. Aby to zrobić, wlej rafinowany olej roślinny na patelnię z wysokimi bokami (lub innymi odpowiednimi naczyniami), podgrzej go na średnim ogniu, ale nie do wrzenia. Bierzemy pączka z pergaminem, przenosimy go na bok naczyń, ostrożnie usuwamy i wkładamy do oleju. Ogień jest umiarkowany, aby pączki lekko się zagotowały. Smażyć z jednej strony, aż się zrumieni - to około 1 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć się na drugą stronę i smaż mniej więcej tyle samo czasu. Gotowe pączki są przenoszone na serwetkę, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Jeszcze gorące można posypać cukrem pudrem.

spośród wszystkich przepisów na pączki najbardziej podobał mi się ten, ponieważ jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Możesz posypać pączki cukrem pudrem lub po prostu zanurzyć w dżemie i popić gorącym napojem, takim jak herbata lub kawa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy