skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do głębokiej miski i dodaj szybko działające drożdże. Mieszać.
Krok 2:
W rondlu podgrzej mleko zmieszane z solą i cukrem do ciepłego stanu. Wlej go do mąki, dodaj stopione masło i żółtko. Możesz dodać całe jajko, ale z jednym żółtkiem (bez białka) ciasto będzie delikatniejsze.
Krok 3:
Do wyrabiania ciasta użyłem miksera z dyszami w kształcie spirali - są one przeznaczone tylko na takie okazje. Ciasto ugniatamy nie z pierwszą prędkością, aż zbierze się w jedną bryłę.
Krok 4:
Przenosimy go na powierzchnię roboczą, którą w razie potrzeby można lekko posypać mąką i ugniatać rękami przez 7 minut. Ciasto jest miękkie, giętkie i nie przykleja się do rąk.
Krok 5:
Uformuj piłkę, przenieś ją do miski i przykryj folią spożywczą i pozwól jej zbliżyć się do ciepłego miejsca przez 1 godzinę.
Krok 6:
Ugniatamy ciasto i przenosimy na stół.
Krok 7:
Podziel ciasto na 8 równych kawałków, zwiń je w kulki, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Krok 8:
Następnie wytnij 8 kwadratów z pergaminu. Nasmaruj każdy olejem roślinnym. Bierzemy jedną piłkę na raz i rękami robimy dziurę w samym środku. Rozłóż półfabrykaty na pergaminie i odstaw na kolejne 20 minut. Należy je również przykryć folią spożywczą, aby się nie zacieniowały. Ta metoda pomaga zachować kształt pączków i zapobiega ich deformacji po umieszczeniu w oleju.
Krok 9:
Następnie zobacz, jak smażyć pączki w głębokim tłuszczu. Aby to zrobić, wlej rafinowany olej roślinny na patelnię z wysokimi bokami (lub innymi odpowiednimi naczyniami), podgrzej go na średnim ogniu, ale nie do wrzenia. Bierzemy pączka z pergaminem, przenosimy go na bok naczyń, ostrożnie usuwamy i wkładamy do oleju. Ogień jest umiarkowany, aby pączki lekko się zagotowały. Smażyć z jednej strony, aż się zrumieni - to około 1 minuty.
Krok 10:
Odwróć się na drugą stronę i smaż mniej więcej tyle samo czasu. Gotowe pączki są przenoszone na serwetkę, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Jeszcze gorące można posypać cukrem pudrem.
spośród wszystkich przepisów na pączki najbardziej podobał mi się ten, ponieważ jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Możesz posypać pączki cukrem pudrem lub po prostu zanurzyć w dżemie i popić gorącym napojem, takim jak herbata lub kawa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g