skład / składniki
metoda gotowania
na początek zajmijmy się farszem:
1. Cebulę obrać i drobno posiekać.
2. Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego mięso mielone, smaż, aż się zrumieni. Następnie spuść nadmiar oleju z patelni.
3. Dodaj cebulę do mielonego mięsa. Dusić je razem, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
4. Mięso mielone i cebulę doprawić solą, pieprzem i koperkiem, wymieszać. Niech nadzienie ostygnie.
teraz możesz przejść do testu:
5. Wlej ciepłą wodę do miski, rozpuść w niej drożdże. Umieść miskę w cieple na 10-15 minut. Po upływie czasu na powierzchni cieczy pojawi się piana.
6. Wlej mleko do rondla, podgrzej na małym ogniu do 40 stopni, włóż do niego olej, jajka, sól i cukier, delikatnie ubijając zawartość rondla trzepaczką. Wyjmij patelnię z pieca.
7. Przesiej mąkę, połowę włóż do dużej miski. Wlej mieszankę mleka do mąki w małych porcjach, mieszając.
8. Teraz musisz również stopniowo dodawać drożdże i pozostałą mąkę, naprzemiennie i nie zapominając o dobrym wymieszaniu ciasta po każdej porcji.
9. Zagniataj ciasto, aż nie będzie już lepkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
10. Ciasto zwinąć w kulkę, położyć na dnie miski, przykryć ręcznikiem i podgrzać na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
będzie teraz formować i smażyć paszteciki:
11. Czas minął - ciasto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Z ciasta zrywać małe kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj każdy na cienkie ciasto.
12. Umieść nadzienie na środku tortilli(około 1 łyżka stołowa ze zjeżdżalnią pójdzie na każde ciasto). Ściśnij krawędzie, uformuj placek.
13. Rozłóż placki na blasze do pieczenia lub bezpośrednio na stole. Uformowane placki należy przykryć ręcznikiem i odstawić na 10-15 minut.
14. We frytkownicy rozgrzej olej do 190 stopni (zamiast frytkownicy możesz użyć patelni lub garnka z grubym dnem).
15. Smaż placki po kilka na apetyczną skórkę. Rozłóż gotowe placki na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
takie ciasta są szczególnie smaczne, dopóki nie ostygną. Dlatego lepiej jest natychmiast podać je do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g