paszteciki smażone w głębokim tłuszczu z mielonym mięsem i koperkiem

pyszne chrupiące i bardzo satysfakcjonujące paszteciki z soczystym nadzieniem mięsnym! W naszej rodzinie smażone ciasta są bardzo lubiane-znacznie bardziej pieczone w piekarniku. A co może być smaczniejszego niż nadzienie mięsne? Cóż, przynajmniej jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, takim jak my :) proponuję przygotować pyszne paszteciki z mięsem w głębokim tłuszczu według tego przepisu.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 62 % 37 g
węglowodany 27 % 16 g
426 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

na początek zajmijmy się farszem:

1. Cebulę obrać i drobno posiekać.
2. Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego mięso mielone, smaż, aż się zrumieni. Następnie spuść nadmiar oleju z patelni.
3. Dodaj cebulę do mielonego mięsa. Dusić je razem, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
4. Mięso mielone i cebulę doprawić solą, pieprzem i koperkiem, wymieszać. Niech nadzienie ostygnie.

teraz możesz przejść do testu:

5. Wlej ciepłą wodę do miski, rozpuść w niej drożdże. Umieść miskę w cieple na 10-15 minut. Po upływie czasu na powierzchni cieczy pojawi się piana.
6. Wlej mleko do rondla, podgrzej na małym ogniu do 40 stopni, włóż do niego olej, jajka, sól i cukier, delikatnie ubijając zawartość rondla trzepaczką. Wyjmij patelnię z pieca.
7. Przesiej mąkę, połowę włóż do dużej miski. Wlej mieszankę mleka do mąki w małych porcjach, mieszając.
8. Teraz musisz również stopniowo dodawać drożdże i pozostałą mąkę, naprzemiennie i nie zapominając o dobrym wymieszaniu ciasta po każdej porcji.
9. Zagniataj ciasto, aż nie będzie już lepkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
10. Ciasto zwinąć w kulkę, położyć na dnie miski, przykryć ręcznikiem i podgrzać na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

będzie teraz formować i smażyć paszteciki:

11. Czas minął - ciasto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Z ciasta zrywać małe kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj każdy na cienkie ciasto.
12. Umieść nadzienie na środku tortilli(około 1 łyżka stołowa ze zjeżdżalnią pójdzie na każde ciasto). Ściśnij krawędzie, uformuj placek.
13. Rozłóż placki na blasze do pieczenia lub bezpośrednio na stole. Uformowane placki należy przykryć ręcznikiem i odstawić na 10-15 minut.
14. We frytkownicy rozgrzej olej do 190 stopni (zamiast frytkownicy możesz użyć patelni lub garnka z grubym dnem).
15. Smaż placki po kilka na apetyczną skórkę. Rozłóż gotowe placki na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

takie ciasta są szczególnie smaczne, dopóki nie ostygną. Dlatego lepiej jest natychmiast podać je do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy