głęboko smażone kulki bananowe Donkeyo

świetny deser z głęboko smażonych bananów. Niezapomniany przysmak!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 40 % 21 g
węglowodany 55 % 29 g
308 kcal
IG: 3 / 41 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Banany zmielić z cukrem na gładką masę;

2. Dodaj mąkę, płatki kokosowe, wanilinę do masy, wszystko dobrze wymieszaj;

3. Wlej olej do frytkownicy lub patelni;

4. Postaw patelnię na ogniu, podgrzej;

5. Uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego;

6. Smażyć kulki na oleju, aż będą złotobrązowe;

7. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy