skład / składniki
metoda gotowania
zetrzyj ser. Dodaj białko 1 jajka do startego sera, lekko Posol i dokładnie wymieszaj. Za pomocą łyżeczki uformuj małe kulki. Kulki toczą się dość łatwo, nie ściskaj ich mocno, pozwól im pozostać lekko przewiewnymi. Przygotuj ciasto: osol jajko i pozostałe żółtko i ubij widelcem lub trzepaczką z mąką. Osobno posyp bułkę tartą na płaski talerz. Najpierw zanurz każdą kulkę w mieszance jajecznej, a następnie zwiń bułkę tartą i połóż na wolnym talerzu. Wlej olej do frytkownicy, zagotuj i usmaż kulki na złoty kolor. Nawet jeśli nie ma frytkownicy, możesz użyć dowolnego odpowiedniego naczynia. Wskazane jest, aby wziąć naczynia z wąskim dnem i wysokimi krawędziami, aby zmniejszyć zużycie oleju. Gdy kulki serowe się złamią, wyjmij je z oleju i złóż najpierw na serwetce, a następnie na talerzu. Podawaj kulki serowe na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g