głęboko smażone kulki z twardego sera

apetyczne kulki to prawdziwa uczta dla dorosłych i dzieci! Złote kulki serowe z chrupiącą skórką świetnie komponują się z każdym sosem i stanowią wspaniały dodatek do każdego stołu!
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 19 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 27 % 14 g
298 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zetrzyj ser. Dodaj białko 1 jajka do startego sera, lekko Posol i dokładnie wymieszaj. Za pomocą łyżeczki uformuj małe kulki. Kulki toczą się dość łatwo, nie ściskaj ich mocno, pozwól im pozostać lekko przewiewnymi. Przygotuj ciasto: osol jajko i pozostałe żółtko i ubij widelcem lub trzepaczką z mąką. Osobno posyp bułkę tartą na płaski talerz. Najpierw zanurz każdą kulkę w mieszance jajecznej, a następnie zwiń bułkę tartą i połóż na wolnym talerzu. Wlej olej do frytkownicy, zagotuj i usmaż kulki na złoty kolor. Nawet jeśli nie ma frytkownicy, możesz użyć dowolnego odpowiedniego naczynia. Wskazane jest, aby wziąć naczynia z wąskim dnem i wysokimi krawędziami, aby zmniejszyć zużycie oleju. Gdy kulki serowe się złamią, wyjmij je z oleju i złóż najpierw na serwetce, a następnie na talerzu. Podawaj kulki serowe na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy