skład / składniki
metoda gotowania
włóż twaróg do miski, rozbij jajko, wlej cukier i sól. Posyp wszystkie składniki sodą tak, aby nigdzie nie dostała się w grudki i wymieszaj mieszaninę widelcem, aż będzie gładka. Przesiej mąkę do powstałej masy.
zagnieść ciasto - powinno być elastyczne, niezbyt gęste, ale także nie płynne, aby można było z niego wyrzeźbić kulki. Ilość mąki jest regulowana niezależnie, ponieważ twaróg ma różną zawartość tłuszczu i odpowiednio gęstość.
z powstałego ciasta formujemy małe kulki i układamy na desce, po posypaniu mąką.
gotowanie frytek. Aby to zrobić, wlej olej roślinny do rondla z wysokim bokiem i małą średnicą. Rozgrzej olej na ogniu, aż utworzą się małe bąbelki. Za pomocą dwóch suchych widelców zanurz w nim kulki twarogowe w małych partiach, smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
wyłóż naczynie ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Połóż gotowe kulki na ręczniku za pomocą łyżki cedzakowej lub tych samych dwóch widelców.
posyp kulki cukrem pudrem i podawaj!
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g