skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne ciasteczka z syberyjskiego ciasta maślanego, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Rozbij pięć jaj kurzych do głębokiej miski, a następnie wlej do niej ćwierć łyżeczki soli.
Krok 3:
Dobrze ubij jajka w misce trzepaczką.
Krok 4:
Wlej sto gramów cukru i jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z jajkami.
Krok 5:
Wlej pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski.
Krok 6:
Wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski.
Krok 7:
Wlej dwie łyżki koniaku do miski.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 9:
Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z jednej cytryny i wyciśnij sok do małej miski.
Krok 10:
Włóż startą skórkę z cytryny do wspólnej miski, a następnie wlej do niej sok z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 11:
Wlej większość sześciuset gramów wcześniej przesianej mąki pszennej do wspólnej miski.
Krok 12:
Wlej jedną niepełną łyżeczkę sody do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 13:
Wlej pozostałą mąkę do miski i zagniataj ciasto o wymaganej konsystencji.
Krok 14:
Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami przez około siedem minut.
Krok 15:
Zagniecione ciasto zbieramy w bryłę i wkładamy do celofanowej torby na trzydzieści minut.
Krok 16:
Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki, po czym ugniatamy i formujemy, a następnie dzielimy na dwie identyczne części.
Krok 17:
Ugniataj każdą część ciasta na grubą tortillę.
Krok 18:
Rozwałkuj każdą część ciasta na ciasto o grubości trzech do czterech milimetrów, które nadajemy prostokątny kształt.
Krok 19:
Pokrój każdą tortillę na paski o szerokości około siedmiu centymetrów.
Krok 20:
Lekko rozwałkuj każdy pasek ciasta i podziel na dwie części.
Krok 21:
Wykonujemy małe nacięcia nożem wzdłuż krawędzi każdego z pasków ciasta.
Krok 22:
Mocno złóż każdy pasek ciasta na pół.
Krok 23:
Złóż paski ciasta złożone na pół w pierścienie i mocno uformuj krawędzie.
Krok 24:
Wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego na patelnię i dobrze podgrzej go na kuchence do wymaganej temperatury, po czym ostrożnie włóż do niego uformowane pierścienie.
Krok 25:
Przekręcając drewniany patyczek, dość szybko smażymy pierścienie w głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Krok 26:
Ciasteczka przygotowane z ciasta maślanego układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem do smaku.
Krok 27:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
syberyjski deser na herbatę. Cóż, bardzo prosty przepis na pieczenie ciastek bez piekarnika w głębokim tłuszczu! Najszybszy i najłatwiejszy deser na herbatę bez pieczenia i używania piekarnika! Kiedy naprawdę chcesz słodyczy, ale nie ma go w domu, proponuję zrobić ten deser na herbatę obiadową w pośpiechu. Gotuje się szybko i bez użycia piekarnika i procesu pieczenia. To pyszny, bardzo szybki deser do herbaty, którego przepisy istnieją w różnych odmianach. Mój sposób jest jednym z najbardziej przystępnych cenowo i udanych! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g