głęboko smażone ciasteczka z ciasta maślanego

Szybki i dość prosty deser na herbatę! Wspaniały przepis na robienie zwiewnych ciasteczek z ciasta maślanego bez pieczenia i używania syberyjskiego piekarnika, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 46 % 33 g
węglowodany 45 % 32 g
438 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasteczka z syberyjskiego ciasta maślanego, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij pięć jaj kurzych do głębokiej miski, a następnie wlej do niej ćwierć łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubij jajka w misce trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto gramów cukru i jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwie łyżki koniaku do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z jednej cytryny i wyciśnij sok do małej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż startą skórkę z cytryny do wspólnej miski, a następnie wlej do niej sok z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej większość sześciuset gramów wcześniej przesianej mąki pszennej do wspólnej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej jedną niepełną łyżeczkę sody do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej pozostałą mąkę do miski i zagniataj ciasto o wymaganej konsystencji.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami przez około siedem minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zagniecione ciasto zbieramy w bryłę i wkładamy do celofanowej torby na trzydzieści minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki, po czym ugniatamy i formujemy, a następnie dzielimy na dwie identyczne części.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugniataj każdą część ciasta na grubą tortillę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na ciasto o grubości trzech do czterech milimetrów, które nadajemy prostokątny kształt.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój każdą tortillę na paski o szerokości około siedmiu centymetrów.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Lekko rozwałkuj każdy pasek ciasta i podziel na dwie części.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wykonujemy małe nacięcia nożem wzdłuż krawędzi każdego z pasków ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Mocno złóż każdy pasek ciasta na pół.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Złóż paski ciasta złożone na pół w pierścienie i mocno uformuj krawędzie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego na patelnię i dobrze podgrzej go na kuchence do wymaganej temperatury, po czym ostrożnie włóż do niego uformowane pierścienie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przekręcając drewniany patyczek, dość szybko smażymy pierścienie w głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ciasteczka przygotowane z ciasta maślanego układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem do smaku.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

syberyjski deser na herbatę. Cóż, bardzo prosty przepis na pieczenie ciastek bez piekarnika w głębokim tłuszczu! Najszybszy i najłatwiejszy deser na herbatę bez pieczenia i używania piekarnika! Kiedy naprawdę chcesz słodyczy, ale nie ma go w domu, proponuję zrobić ten deser na herbatę obiadową w pośpiechu. Gotuje się szybko i bez użycia piekarnika i procesu pieczenia. To pyszny, bardzo szybki deser do herbaty, którego przepisy istnieją w różnych odmianach. Mój sposób jest jednym z najbardziej przystępnych cenowo i udanych! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy