krewetki smażone w głębokim tłuszczu

Spróbuj zrobić krewetki lepiej niż w kawiarni! Smażone krewetki to niesamowicie smaczne danie dla każdego, kto kocha owoce morza i nie tylko! Dzięki kilku rodzajom panierki jednocześnie krewetki te są bardzo soczyste i delikatne w środku ze złotą chrupiącą skórką na zewnątrz. Dużo trzeba zrobić dla dużej firmy, ponieważ są one natychmiast spożywane!
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 71 % 51 g
węglowodany 18 % 13 g
531 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

krewetki do tego dania najlepiej nadają się duże lub średnie. W przypadku użycia mrożonych owoców morza należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej i spuścić nadmiar wody. Krewetki opłucz zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój krewetki, Usuń głowy i pociągając za ogon, wyciągnij tuszę ze skorupy. Część skorupy można pozostawić na ogonie dla wygody. Należy również usunąć żyłę jelitową - łatwo ją dostać palcami.

umieść krewetki na dużym naczyniu i posyp solą morską do smaku.

następnie przygotuj wszystkie niezbędne produkty do głębokiego smażenia. Wlej mąkę do pierwszej miski. W drugiej misce wymieszaj jajko kurze i niesłodzony jogurt bez dodatków (można zastąpić kwaśną śmietaną lub mlekiem) do uzyskania gładkiej konsystencji. W trzeciej misce wlej bułkę tartą.

ugotuj głęboką patelnię z grubym dnem. Wlej do niego olej roślinny,aby napełnił patelnię co najmniej 1/3. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej do pożądanej temperatury. Gotowość oleju do smażenia można sprawdzić, wrzucając do niego bułkę tartą. Jeśli olej skwierczy, a okruchy brązowieją, możesz zacząć smażyć krewetki.

dla większej wygody wszystkie cztery potrawy (jedno z krewetkami i trzy z panierką) należy umieścić w bezpośrednim sąsiedztwie pieca. Najpierw krewetki należy zanurzyć w mące, następnie przenieść do mieszanki jajecznej i ostatnim krokiem zwinąć w misce z bułką tartą, pokrywając jak najgrubszą warstwą.

następnie delikatnie zanurz krewetki w gorącym oleju i smaż je na ładny złoty kolor po obu stronach. Cały proces przebiega bardzo szybko i aby olej nie wypalił się na próżno, najlepiej smażyć kilka krewetek jednocześnie.

połóż smażone krewetki na przygotowanym ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

podawaj krewetki w głębokim tłuszczu najlepiej na ciepło lub na ciepło z jakimś sosem lub skropione cytryną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy