skład / składniki
metoda gotowania
krewetki do tego dania najlepiej nadają się duże lub średnie. W przypadku użycia mrożonych owoców morza należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej i spuścić nadmiar wody. Krewetki opłucz zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój krewetki, Usuń głowy i pociągając za ogon, wyciągnij tuszę ze skorupy. Część skorupy można pozostawić na ogonie dla wygody. Należy również usunąć żyłę jelitową - łatwo ją dostać palcami.
umieść krewetki na dużym naczyniu i posyp solą morską do smaku.
następnie przygotuj wszystkie niezbędne produkty do głębokiego smażenia. Wlej mąkę do pierwszej miski. W drugiej misce wymieszaj jajko kurze i niesłodzony jogurt bez dodatków (można zastąpić kwaśną śmietaną lub mlekiem) do uzyskania gładkiej konsystencji. W trzeciej misce wlej bułkę tartą.
ugotuj głęboką patelnię z grubym dnem. Wlej do niego olej roślinny,aby napełnił patelnię co najmniej 1/3. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej do pożądanej temperatury. Gotowość oleju do smażenia można sprawdzić, wrzucając do niego bułkę tartą. Jeśli olej skwierczy, a okruchy brązowieją, możesz zacząć smażyć krewetki.
dla większej wygody wszystkie cztery potrawy (jedno z krewetkami i trzy z panierką) należy umieścić w bezpośrednim sąsiedztwie pieca. Najpierw krewetki należy zanurzyć w mące, następnie przenieść do mieszanki jajecznej i ostatnim krokiem zwinąć w misce z bułką tartą, pokrywając jak najgrubszą warstwą.
następnie delikatnie zanurz krewetki w gorącym oleju i smaż je na ładny złoty kolor po obu stronach. Cały proces przebiega bardzo szybko i aby olej nie wypalił się na próżno, najlepiej smażyć kilka krewetek jednocześnie.
połóż smażone krewetki na przygotowanym ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
podawaj krewetki w głębokim tłuszczu najlepiej na ciepło lub na ciepło z jakimś sosem lub skropione cytryną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g