ryba morszczuk smażona w głębokim tłuszczu

taka ryba zachowuje smak, filet jest delikatny! Oferuję przepis, dzięki któremu możesz przygotować nowe danie znane wszystkim. Chodzi o smażoną rybę, do której wszyscy jesteśmy tak przyzwyczajeni. Najprostszą rzeczą jest zmiana sposobu przetwarzania. Smażony morszczuk ku uciesze miłośników ryb.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 63 % 22 g
węglowodany 6 % 2 g
251 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem Ci, jak usmażyć rybę w głębokim tłuszczu. Mam nadzieję, że ta opcja ci się spodoba. Bierzemy więc mrożony filet z morszczuka i kroimy go na sześć porcji. Wkładamy porcje do zimnej wody z dodatkiem łyżki soli (bez zjeżdżalni) i pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Rozmrożone ryby należy pozbyć się nadmiaru wody. Aby to zrobić, osusz filet serwetką. Następnie włóż go do miski z mlekiem na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie ponownie osusz rybę, kładąc ją na serwetce. Cały nadmiar płynu powinien spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka widelcem lub trzepaczką do pianki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obficie zwiń filety rybne w mące. Nie dodajemy soli do mąki, a także nie solimy samych kawałków, ponieważ na początkowym etapie trzymaliśmy rybę w solance i w tym czasie była wystarczająco solona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zanurz kawałki ryby w ubitych jajach. Dzięki temu, że obtoczyliśmy rybę w mące, ciasto jajeczne będzie się dobrze trzymać i nie zsunie się. Smażyć rybę w głębokim tłuszczu. Aby to zrobić, wlej olej kukurydziany na głęboką patelnię w takiej ilości, aby ukryć zanurzony w nim stek rybny. Smażyć rybę na złoty kolor w umiarkowanie wrzącym oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotową rybę przenosimy z patelni na papierową serwetkę, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

do stołu to danie jest podawane na ciepło, więc nie musisz czekać, aż ostygnie. Aby uzyskać więcej estetyki, udekoruj go klinami cytrynowymi i świeżymi ziołami. Aby futro dla ryb było grubsze, możesz zanurzyć je w mące, a następnie w jajach i powtórzyć ten proces: mąka, jajka. Ze względu na fakt, że filet z morszczuka nie zawiera Kości, możesz jeść to danie i nie martwić się o nic. Osobiście po prostu uwielbiam smażone ryby, oczywiście uwielbiam zarówno solone, jak i marynowane ryby, ale mam szczególną słabość do smażonych. Możesz podawać ziemniaki i sałatkę warzywną. Jestem pewien, że morszczuk smażony w głębokim tłuszczu spodoba ci się, a jego smak zostanie zapamiętany na długo.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g

Podobne przepisy