skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem Ci, jak usmażyć rybę w głębokim tłuszczu. Mam nadzieję, że ta opcja ci się spodoba. Bierzemy więc mrożony filet z morszczuka i kroimy go na sześć porcji. Wkładamy porcje do zimnej wody z dodatkiem łyżki soli (bez zjeżdżalni) i pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Rozmrożone ryby należy pozbyć się nadmiaru wody. Aby to zrobić, osusz filet serwetką. Następnie włóż go do miski z mlekiem na pół godziny.
Krok 2:
Następnie ponownie osusz rybę, kładąc ją na serwetce. Cały nadmiar płynu powinien spłynąć.
Krok 3:
Ubij jajka widelcem lub trzepaczką do pianki.
Krok 4:
Obficie zwiń filety rybne w mące. Nie dodajemy soli do mąki, a także nie solimy samych kawałków, ponieważ na początkowym etapie trzymaliśmy rybę w solance i w tym czasie była wystarczająco solona.
Krok 5:
Następnie zanurz kawałki ryby w ubitych jajach. Dzięki temu, że obtoczyliśmy rybę w mące, ciasto jajeczne będzie się dobrze trzymać i nie zsunie się. Smażyć rybę w głębokim tłuszczu. Aby to zrobić, wlej olej kukurydziany na głęboką patelnię w takiej ilości, aby ukryć zanurzony w nim stek rybny. Smażyć rybę na złoty kolor w umiarkowanie wrzącym oleju.
Krok 6:
Gotową rybę przenosimy z patelni na papierową serwetkę, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
do stołu to danie jest podawane na ciepło, więc nie musisz czekać, aż ostygnie. Aby uzyskać więcej estetyki, udekoruj go klinami cytrynowymi i świeżymi ziołami. Aby futro dla ryb było grubsze, możesz zanurzyć je w mące, a następnie w jajach i powtórzyć ten proces: mąka, jajka. Ze względu na fakt, że filet z morszczuka nie zawiera Kości, możesz jeść to danie i nie martwić się o nic. Osobiście po prostu uwielbiam smażone ryby, oczywiście uwielbiam zarówno solone, jak i marynowane ryby, ale mam szczególną słabość do smażonych. Możesz podawać ziemniaki i sałatkę warzywną. Jestem pewien, że morszczuk smażony w głębokim tłuszczu spodoba ci się, a jego smak zostanie zapamiętany na długo.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g