skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wspomniane produkty do gotowania kulek w głębokim tłuszczu. Kulki będą serowe, więc szczególną uwagę należy zwrócić na ser. W przypadku przepisu lepiej jest wziąć twardy ser o zawartości tłuszczu 40-45%. Biorę & quot; parmezan & quot;. Jeśli weźmiesz ser o większej zawartości tłuszczu, może nie zachować kształtu i do tego będzie musiał zostać panierowany. Miękki ser jest lepszy na płynny środek. Jedno jajko jest duże, ale lepiej wziąć dwa średnie, aby ciasto się połączyło.
Krok 2:
Zetrzyj wybrany twardy ser na średniej tarce. Rozmiar tarki, na której będzie się pocierać ser, nie wpłynie na efekt końcowy. Po prostu, jeśli zetrzesz na dużym, cząsteczki sera będą jaśniejsze w gotowym naczyniu. A dla bardziej jednolitej konsystencji lepiej zetrzeć na średnim.
Krok 3:
Dodaj jajka i przesianą mąkę z solą do startego sera. Zagnieść ciasto, okazuje się elastyczne, nie przykleja się do rąk.
Krok 4:
Gotowe ciasto należy teraz podzielić na kulki. Tutaj możesz to zrobić na dwa sposoby, pierwszy: uszczypnij kawałek ciasta i zwiń w kulki w dłoniach. Po drugie, podziel ciasto na części, zwiń opaskę uciskową z każdej części i odetnij kawałki z niej i zwiń je w kulki.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Olej powinien być tak duży, aby całkowicie lub prawie całkowicie pokrył same kulki. Gdy olej się rozgrzeje, na średnim ogniu usmaż kulki w oleju, zanurzając każdą kulkę i smażąc ją równomiernie z każdej strony. Połóż gotowe kulki na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 6:
Gotowe kulki lepiej trochę ostudzić, aby uniknąć kłopotów. Kulki są dobre zarówno w ciepłej, jak i schłodzonej formie, ale nie zaleca się ich przechowywania na przyszłość. Staną się wspaniałą ozdobą gościnnego stołu, dekorując talerz piwa lub wina z przekąskami. Możesz uzupełnić takie kulki pysznym sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g