Kulki smażone w głębokim tłuszczu

różowe kulki o bogatym, serowym smaku. Bardzo smaczne kulki o Smaku serowym i chrupiącej skórce. Przygotowują się prosto i szybko, taką przekąskę można łatwo przygotować dla nieoczekiwanych gości, oferując jako przekąskę do piwa lub białego wina. Nie można odmówić takich kulek, łatwo znikają z talerza, nie zauważalnie nawet dla siebie. Kulki są gęste i satysfakcjonujące.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 12 g
tłuszcze 63 % 42 g
węglowodany 19 % 13 g
472 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane produkty do gotowania kulek w głębokim tłuszczu. Kulki będą serowe, więc szczególną uwagę należy zwrócić na ser. W przypadku przepisu lepiej jest wziąć twardy ser o zawartości tłuszczu 40-45%. Biorę & quot; parmezan & quot;. Jeśli weźmiesz ser o większej zawartości tłuszczu, może nie zachować kształtu i do tego będzie musiał zostać panierowany. Miękki ser jest lepszy na płynny środek. Jedno jajko jest duże, ale lepiej wziąć dwa średnie, aby ciasto się połączyło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj wybrany twardy ser na średniej tarce. Rozmiar tarki, na której będzie się pocierać ser, nie wpłynie na efekt końcowy. Po prostu, jeśli zetrzesz na dużym, cząsteczki sera będą jaśniejsze w gotowym naczyniu. A dla bardziej jednolitej konsystencji lepiej zetrzeć na średnim.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka i przesianą mąkę z solą do startego sera. Zagnieść ciasto, okazuje się elastyczne, nie przykleja się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto należy teraz podzielić na kulki. Tutaj możesz to zrobić na dwa sposoby, pierwszy: uszczypnij kawałek ciasta i zwiń w kulki w dłoniach. Po drugie, podziel ciasto na części, zwiń opaskę uciskową z każdej części i odetnij kawałki z niej i zwiń je w kulki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Olej powinien być tak duży, aby całkowicie lub prawie całkowicie pokrył same kulki. Gdy olej się rozgrzeje, na średnim ogniu usmaż kulki w oleju, zanurzając każdą kulkę i smażąc ją równomiernie z każdej strony. Połóż gotowe kulki na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe kulki lepiej trochę ostudzić, aby uniknąć kłopotów. Kulki są dobre zarówno w ciepłej, jak i schłodzonej formie, ale nie zaleca się ich przechowywania na przyszłość. Staną się wspaniałą ozdobą gościnnego stołu, dekorując talerz piwa lub wina z przekąskami. Możesz uzupełnić takie kulki pysznym sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy