ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu

frytki to świetny przepis na udomowione fast foody! Chrupiące i złote słomki ziemniaczane gotowane w domu to dobra przekąska w ciągu dnia. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, które możesz wybrać według własnego gustu!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 39 % 14 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu bierzemy ziemniaki i rafinowany olej roślinny. A następnie patrzymy na kroki, jak gotować frytki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do tego dania użyjemy dojrzałych ziemniaków. Myjemy go i myjemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki za pomocą ostrego noża pokroić w cienkie paski. Możesz użyć specjalnego noża falistego, wtedy frytki będą rowkowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenieś słomkę ziemniaczaną do głębokiej miski i napełnij ją ciepłą wodą przez 15 minut. Należy to zrobić, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy nadmiar wilgoci ręcznikiem kuchennym, po prostu rozkładając na nim ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wlej rafinowany olej roślinny do frytkownicy, włącz go i podgrzej do około 160 stopni. Gdy olej się zagotuje, partiami wrzucamy słomki ziemniaczane do oleju i smażymy je w głębokim tłuszczu przez 3-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową i rozłóż na serwetkach, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Smażyć następną partię zgodnie z tym samym schematem.

gdy wszystkie ziemniaki będą gotowe, przenieś je do naczynia. Frytki mogą być używane jako dodatek do mięsa lub ryb, a także do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych. Możesz jeść na ciepło lub na zimno, ponieważ takie ziemniaki nie tracą swoich chrupiących właściwości przez długi czas. Możesz bezpiecznie zabrać go do natury, a tam, z dala od zgiełku miasta, spokojnie i spokojnie cieszyć się jego doskonałym smakiem i eleganckim aromatem. Po prostu uwielbiam takie jedzenie jak frytki, ale bardzo rzadko kupuję je w sklepach lub jadłodajniach, ponieważ jakość tego produktu pozostawia wiele do życzenia. Zaspokajam swoją potrzebę tego jedzenia za pomocą prostego przepisu kulinarnego w domu. I cieszę się, że się z Tobą podzieliłem! Czasami gotuję go w powolnej kuchence w specjalnej frytkownicy-również wychodzi dobrze. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy