skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paski z kurczaka? Najpierw przygotuj wymagane składniki. W razie potrzeby uwolnij filet z kurczaka ze skóry, odetnij nadmiar, dokładnie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Teraz pokrój mięso na dość długie paski o szerokości około 2,5 centymetra.
Krok 2:
Przenieś pokrojonego kurczaka do odpowiedniej miski. Dodaj do niego wodę, oliwę z oliwek, ostrą paprykę, czarny pieprz, suszony czosnek i sól. Dobrze wymieszaj, aby kurczak był równomiernie pokryty marynatą.
Krok 3:
Przykryj kurczaka folią spożywczą i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej przez 12 godzin. W rzeczywistości jest to wygodne. Rano marynowane, a wieczorem można już zaprosić gości.
Krok 4:
Po tym czasie przygotuj naczynia z przegotowaną wodą i durszlakiem. Umieść głębokie naczynia na kuchence, mam patelnię Wok. Wlej do niego olej roślinny do głębokiego smażenia i podgrzej.
Krok 5:
Przygotuj składniki do posypania. Dodaj sól, paprykę do mąki i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Dobrze zwiń kawałki kurczaka w mące.
Krok 7:
Przenieś wszystkie posypane mąką kawałki kurczaka do durszlaka. Następnie zanurz durszlak w naczyniu z wodą. Po przejściu bąbelków wyciągnij durszlak, pozwalając wodzie trochę spłynąć.
Krok 8:
Teraz zwiń kawałki kurczaka w płatki kukurydziane ze wszystkich stron. Zamiast błyskawicznych płatków kukurydzianych możesz użyć niesłodzonych płatków śniadaniowych. W takim przypadku należy je zmiażdżyć, a po zwinięciu dobrze docisnąć do kurczaka rękami.
Krok 9:
Tymczasem olej już wystarczająco się rozgrzał. Przenieś kurczaka do głębokiego smażenia przez około 10 minut.
Krok 10:
Gotowe paski przenieś szczypcami do gotowania na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju został wchłonięty. Następnie przełóż na półmisek i podawaj. Paski z kurczaka KFS w domu są gotowe. Smacznego!
w dobrze znanej restauracji typu fast food stripes podawane są zarówno pikantne, jak i oryginalne, czyli z mniejszą zawartością pieprzu.
paski według mojego przepisu są delikatne, nie mają wyrwanej ostrości. Jeśli lubisz gorące-możesz dodać więcej gorących przypraw.
jeśli nie masz pod ręką żadnego z proponowanych rodzajów płatków kukurydzianych, możesz się bez nich obejść. Po prostu użyj mąki do drugiego zwijania.
gwarantuję, że mężczyźni będą zachwyceni tym daniem! Zwłaszcza miłośnicy orzeźwiających napojów piankowych. Najważniejsze, aby nie zaszkodzić figurze, wszystko powinno być z umiarem. Aby wyrównać wysoką kaloryczność potrawy, proponuję podawać chrupiące paski ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Płatki kukurydziane (cornflex) - 388 kcal/100g
- Płatki kukurydziane - 388 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g