nuggetsy z piersi w głębokim tłuszczu

bardzo szybki, niesamowicie pyszny, niesamowicie prosty, na przekąskę! Samorodki z kurczaka z piersi w głębokim tłuszczu są łatwe do przygotowania. To zwykły filet smażony w potrójnej panierce, ale jaki pyszny! Miłośnicy fast foodów na pewno to pokochają. Podawaj bryłki z zimnym piwem - to idealna przekąska.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 18 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 20 % 9 g
258 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażone w głębokim tłuszczu bryłki kurczaka z piersi? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Filet z kurczaka oczyścić z nadmiaru, umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Jajka również umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na kawałki o grubości około 1-1, 5 cm i długości 5-7 cm. Jeśli już, spójrz na zdjęcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zacznij robić panierkę z mąki - będziemy ją mieć jako pierwszą. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę pszenną z suchymi przyprawami i solą. Z przypraw idealny jest suszony czosnek i czarny pieprz. Ale możesz użyć dowolnych innych przypraw według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób ciasto. Aby to zrobić, wbij surowe jajka do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka widelcem lub trzepaczką. Nie próbuj zbyt mocno ubijać - wystarczy wymieszać białka z żółtkami, aż będą gładkie. To będzie druga panierka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzecia panierka to bułka tarta. Wsyp bułkę tartą do miski. Wymieszaj je z mieloną papryką i czerwoną ostrą papryką na czubku noża.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak wygląda trzecia, pieprzowa panierka do bryłek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw zwiń każdy kawałek fileta z kurczaka w pierwszej panierce z mąki. Ostrożnie strząśnij resztki mąki z kawałka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz kawałek kurczaka w cieście jajecznym, uważając, aby jajko otaczało mięso ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz zwiń kurczaka w panierce z przyprawioną bułką tartą. Strząśnij resztki panierki, aby nic zbędnego nie dostało się do głębokiego smażenia. Zrób to samo z każdym kawałkiem kurczaka, układając je na desce do krojenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Puste miejsca na bryłki są gotowe. W ten sposób możesz je ugotować na przyszłość i zamrozić, a następnie po prostu wyjąć i usmażyć - bardzo wygodnie i szybko!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli nie masz frytkownicy, możesz usmażyć bryłki w zwykłym garnku lub patelni z grubym dnem. Wlej olej roślinny do naczyń i rozgrzej go. Ostrożnie, uważając, aby się nie poparzyć, Wrzuć bryłki do wrzącego oleju i usmaż je ze wszystkich stron. Na każdą stronę wystarczą dosłownie 2-3 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotowe bryłki na ręcznik papierowy,aby usunąć nadmiar oleju.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj bryłki z keczupem, czerwonym lub białym sosem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy