skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone w głębokim tłuszczu bryłki kurczaka z piersi? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Filet z kurczaka oczyścić z nadmiaru, umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Jajka również umyć i osuszyć.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na kawałki o grubości około 1-1, 5 cm i długości 5-7 cm. Jeśli już, spójrz na zdjęcie.
Krok 3:
Teraz zacznij robić panierkę z mąki - będziemy ją mieć jako pierwszą. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę pszenną z suchymi przyprawami i solą. Z przypraw idealny jest suszony czosnek i czarny pieprz. Ale możesz użyć dowolnych innych przypraw według własnych upodobań.
Krok 4:
Zrób ciasto. Aby to zrobić, wbij surowe jajka do miski.
Krok 5:
Ubij jajka widelcem lub trzepaczką. Nie próbuj zbyt mocno ubijać - wystarczy wymieszać białka z żółtkami, aż będą gładkie. To będzie druga panierka.
Krok 6:
Trzecia panierka to bułka tarta. Wsyp bułkę tartą do miski. Wymieszaj je z mieloną papryką i czerwoną ostrą papryką na czubku noża.
Krok 7:
Tak wygląda trzecia, pieprzowa panierka do bryłek.
Krok 8:
Najpierw zwiń każdy kawałek fileta z kurczaka w pierwszej panierce z mąki. Ostrożnie strząśnij resztki mąki z kawałka.
Krok 9:
Zanurz kawałek kurczaka w cieście jajecznym, uważając, aby jajko otaczało mięso ze wszystkich stron.
Krok 10:
Teraz zwiń kurczaka w panierce z przyprawioną bułką tartą. Strząśnij resztki panierki, aby nic zbędnego nie dostało się do głębokiego smażenia. Zrób to samo z każdym kawałkiem kurczaka, układając je na desce do krojenia.
Krok 11:
Puste miejsca na bryłki są gotowe. W ten sposób możesz je ugotować na przyszłość i zamrozić, a następnie po prostu wyjąć i usmażyć - bardzo wygodnie i szybko!
Krok 12:
Jeśli nie masz frytkownicy, możesz usmażyć bryłki w zwykłym garnku lub patelni z grubym dnem. Wlej olej roślinny do naczyń i rozgrzej go. Ostrożnie, uważając, aby się nie poparzyć, Wrzuć bryłki do wrzącego oleju i usmaż je ze wszystkich stron. Na każdą stronę wystarczą dosłownie 2-3 minuty.
Krok 13:
Przenieś gotowe bryłki na ręcznik papierowy,aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 14:
Podawaj bryłki z keczupem, czerwonym lub białym sosem.
Krok 15:
Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g