skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pączki drożdżowe? Przygotuj jedzenie. Zamiast mleka możesz wziąć wodę, wtedy otrzymasz chudą wersję. Lub użyj mieszanki wody i mleka w równych ilościach. Drożdże w tym przepisie są szybko działające, zwróć na to uwagę. Dodaje się je bezpośrednio do mąki, bez wcześniejszej aktywacji w ciepłej cieczy. Przeczytaj instrukcje na opakowaniu drożdży!
Krok 2:
Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby to zrobić, aby nasycić mąkę tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Wlej cukier, drożdże, sól i wanilinę do mąki. Jeśli używasz drożdży, które nie działają szybko, nie dodawaj ich teraz, zrób to w następnym kroku. Wymieszaj suche składniki.
Krok 4:
Podgrzej mleko (lub wodę lub mieszaninę wody i mleka), aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Powinien być przyjemnie ciepły w dotyku. Wlej mleko do mąki. Następnie wlej olej roślinny. Jeśli nie masz szybkich drożdży, włóż je do ciepłego mleka i poczekaj chwilę, aż na powierzchni utworzy się Piankowa Czapka. I dopiero wtedy wlej mleko z drożdżami do mąki.
Krok 5:
Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami. Jeśli ciasto jest zbyt strome, dodaj trochę więcej ciepłego mleka, jeśli jest płynne — mąki. Ciasto powinno stać się miękkie, gładkie i wcale nie lepkie. Mąka i płyny mogą zająć więcej lub mniej niż w kompozycji.
Krok 6:
Zbierz ciasto w kulkę. Przykryj miskę pokrywką, ręcznikiem lub folią. Umieść w ciepłym miejscu, aby podnieść się na półtorej godziny. Wkładam do zimnego piekarnika, nie ma przeciągów.
Krok 7:
Ciasto podwoi się w tym czasie.
Krok 8:
Zmiażdż go-pamiętaj palcami, wyrzucając nadmiar powietrza. I wyślij ponownie, aby wstać, ale przez pół godziny.
Krok 9:
Ułóż gotowe ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj na warstwę o grubości około 1,5 cm, nie rób jej cienkiej, pączki okażą się & quot; cienkie & quot;. Trochę się pomyliłam, pierwsza partia wyszła mi taka. Nie miało to wpływu na smak, ale grube pączki są ładniejsze.
Krok 10:
Za pomocą okrągłego wycięcia lub szklanki pokrój ciasto w kółka. Na środku Wytnij małe kółko. Użyłem dyszy do torby cukierniczej, możesz wziąć pokrywkę z plastikowej butelki. Nie wyrzucaj przycinania — oślep je i ponownie zwiń. Kręgi ze środka usmażyłem osobno.
Krok 11:
Weź naczynie odpowiednie do głębokiego smażenia. Używam kotła, nie jest zbyt piękny, ale niezawodny-dobrze trzyma ciepło. Wlej do niego olej. Powinno być dużo oleju, aby pączki smażyły się bez dotykania dna. Rozgrzej olej na dużym ogniu. Określ gotowość głębokiego smażenia drewnianym patyczkiem-jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
Krok 12:
Upuść pączki w partiach po kilka. Pamiętaj, że pęcznieją podczas pieczenia-nie rzucaj za dużo. Smaż je na małym ogniu, aż będą złote z każdej strony. Obracanie pączków jest wygodne za pomocą dwóch widelców. Nie rób zbyt dużego ognia — pączki nie będą miały czasu na przygotowanie się w środku.
Krok 13:
Ułóż gotowe pączki na talerzu z ręcznikiem papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podczas serwowania posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g