pączki drożdżowe

pyszne, apetyczne, ze zwykłych produktów, niedrogie! Pączki to danie, które przygotowały nasze matki i babcie. Minimalna ilość produktów daje całą górę bujnych, rumianych pączków! Ciasto drożdżowe będzie musiało trochę majstrować, ale warto!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 46 % 33 g
węglowodany 45 % 32 g
446 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pączki drożdżowe? Przygotuj jedzenie. Zamiast mleka możesz wziąć wodę, wtedy otrzymasz chudą wersję. Lub użyj mieszanki wody i mleka w równych ilościach. Drożdże w tym przepisie są szybko działające, zwróć na to uwagę. Dodaje się je bezpośrednio do mąki, bez wcześniejszej aktywacji w ciepłej cieczy. Przeczytaj instrukcje na opakowaniu drożdży!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby to zrobić, aby nasycić mąkę tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier, drożdże, sól i wanilinę do mąki. Jeśli używasz drożdży, które nie działają szybko, nie dodawaj ich teraz, zrób to w następnym kroku. Wymieszaj suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej mleko (lub wodę lub mieszaninę wody i mleka), aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Powinien być przyjemnie ciepły w dotyku. Wlej mleko do mąki. Następnie wlej olej roślinny. Jeśli nie masz szybkich drożdży, włóż je do ciepłego mleka i poczekaj chwilę, aż na powierzchni utworzy się Piankowa Czapka. I dopiero wtedy wlej mleko z drożdżami do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami. Jeśli ciasto jest zbyt strome, dodaj trochę więcej ciepłego mleka, jeśli jest płynne — mąki. Ciasto powinno stać się miękkie, gładkie i wcale nie lepkie. Mąka i płyny mogą zająć więcej lub mniej niż w kompozycji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz ciasto w kulkę. Przykryj miskę pokrywką, ręcznikiem lub folią. Umieść w ciepłym miejscu, aby podnieść się na półtorej godziny. Wkładam do zimnego piekarnika, nie ma przeciągów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto podwoi się w tym czasie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiażdż go-pamiętaj palcami, wyrzucając nadmiar powietrza. I wyślij ponownie, aby wstać, ale przez pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj na warstwę o grubości około 1,5 cm, nie rób jej cienkiej, pączki okażą się & quot; cienkie & quot;. Trochę się pomyliłam, pierwsza partia wyszła mi taka. Nie miało to wpływu na smak, ale grube pączki są ładniejsze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą okrągłego wycięcia lub szklanki pokrój ciasto w kółka. Na środku Wytnij małe kółko. Użyłem dyszy do torby cukierniczej, możesz wziąć pokrywkę z plastikowej butelki. Nie wyrzucaj przycinania — oślep je i ponownie zwiń. Kręgi ze środka usmażyłem osobno.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź naczynie odpowiednie do głębokiego smażenia. Używam kotła, nie jest zbyt piękny, ale niezawodny-dobrze trzyma ciepło. Wlej do niego olej. Powinno być dużo oleju, aby pączki smażyły się bez dotykania dna. Rozgrzej olej na dużym ogniu. Określ gotowość głębokiego smażenia drewnianym patyczkiem-jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Upuść pączki w partiach po kilka. Pamiętaj, że pęcznieją podczas pieczenia-nie rzucaj za dużo. Smaż je na małym ogniu, aż będą złote z każdej strony. Obracanie pączków jest wygodne za pomocą dwóch widelców. Nie rób zbyt dużego ognia — pączki nie będą miały czasu na przygotowanie się w środku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż gotowe pączki na talerzu z ręcznikiem papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podczas serwowania posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy