miękki chrust na kefirze

bardzo smaczne, łatwe i proste, z produktów budżetowych! Miękki chrust na kefirze też chrupie, wyobraź sobie! To niesamowite wypieki, które pokochają wszyscy. W środku jest delikatny, a na krawędziach z chrupnięciem-objadanie się! Spróbuj gotować, okazuje się za pierwszym razem!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 56 % 41 g
węglowodany 37 % 27 g
481 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić miękki chrust na kefirze? Przygotuj wszystkie składniki do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka to C1 lub C0. Jeśli nie masz cukru pudru, możesz zrobić to sam, mieląc cukier w młynku do kawy. Ten jest lepszy niż gotowy, ponieważ oprócz cukru nie będzie w nim żadnych zanieczyszczeń, które zwykle dodaje się do proszku, aby pozostał kruchy. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka. Olej powinien być bezwonny i nadaje się do ogrzewania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej do niego połowę mąki, aby usunąć małe zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kefir należy wyjąć z lodówki w ciągu 1-1,5 godziny. Aby ciasto odniosło sukces, musi mieć temperaturę pokojową. W osobnym pojemniku wymieszaj kefir z sodą i wymieszaj, aby rozpocząć reakcję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka powinny mieć również temperaturę pokojową. Umyj je mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij do miski. Dodaj 2 łyżki cukru, sól i ubij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak ciasteczek i upraszcza proces ubijania jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce z mąką dodaj mieszanki uzyskane w krokach 3 i 4. Dodaj płynną część do suchej, a nie odwrotnie, aby ciasto było udane. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów różnią się, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko elastyczne, ale delikatne i nie przyklejać się do rąk. Nie rób ciasta zbyt stromego, aby nie dostać gumowego chrustu zamiast miękkiego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w warstwie o grubości 0,4 - 0,5 cm. Na środku każdego kawałka ciasta wykonaj nacięcie i przekręć przez niego jedną krawędź. Możesz spróbować zrobić to samo" Chrusty & quot;. Osobiście robię je inaczej, zarówno pod względem kształtu, jak i rozmiaru. Możesz pokazać wyobraźnię w tym procesie i dołączyć do modelowania dzieci. Posyp ręce, nóż i wałek do ciasta mąką, aby ciasto się nie przykleiło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do smażenia weź patelnię lub patelnię z wysokimi bokami. Wlej tyle oleju, aby chrust w nim unosił się. Rozgrzej olej na średnim ogniu, ponieważ praca z gorącym olejem jest niebezpieczna i może się poparzyć. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego szczyptę soli, wchłonie wilgoć, jeśli taka istnieje. Sprawdź wymaganą temperaturę oleju, upuszczając mały kawałek ciasta. Powinien się zagotować. Delikatnie zanurz chrust w oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć z obu stron, aż będzie lekko rumiany. Rozłóż gotowy chrust na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.

gdy olej spłynie, a chrust trochę ostygnie, posyp go cukrem pudrem i podawaj z herbatą. Chrust jest miękki. Tylko te obszary, w których ciasto tworzyło duże bąbelki, chrust chruści. Pamiętaj, że do smażenia możesz potrzebować więcej lub mniej oleju roślinnego niż wskazano w przepisie. Zależy to od naczyń, właściwości ciasta i samego oleju.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy