skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bryłki jak w McDonald ' s? Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm.
Krok 3:
Polej plastry kurczaka sosem sojowym i pozostaw do marynowania na 30-40 minut. Od czasu do czasu obracaj plasterki kurczaka, aby były dobrze i równomiernie marynowane.
Krok 4:
Połącz bułkę tartą z suszonym czosnkiem, kurkumą i mielonym pieprzem i wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę do osobnej miski.
Krok 6:
Lekko ubij jajka widelcem.
Krok 7:
Marynowane kawałki fileta z kurczaka zanurz najpierw w ubitych jajach.
Krok 8:
Następnie zwiń mąkę ze wszystkich stron.
Krok 9:
Następnie ponownie zanurz kurczaka w ubitych jajach i panieruj w bułce tartej.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Powinno być wystarczająco dużo oleju roślinnego, aby prawie całkowicie pokrył kawałki kurczaka. Jeśli masz głęboką patelnię o małej średnicy, możesz w niej usmażyć bryłki. Ułóż przygotowane kawałki kurczaka i smaż w głębokim tłuszczu, aż uzyskasz złoty kolor. Jeśli olej nie pokrywa całkowicie kurczaka, tak jak mój, Odwróć kawałki na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
Krok 11:
Przenieś gotowe bryłki na serwetki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 12:
Następnie odłóż serwetki i podawaj nuggetsy z kurczaka na stole z sosem serowym lub słodko-kwaśnym. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g