galaretka Śmietanowa z jagodami

owoce i jagody na galaretkę możesz wziąć dowolne. Oto taka piękna galaretka, którą częstowałem gości na kolejną rocznicę naszego ślubu z mężem. Okazało się bardzo delikatne, porowate, niezbyt gęste, o strukturze bardziej jak suflet.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 53 % 16 g
196 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jagody, osusz. Włóż jagody do miski blendera i zmiel na puree, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz przetrzeć puree przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Śmietanę połączyć z cukrem i zagotować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz przecier jagodowy ze śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do gorącej śmietany dodaj spuchniętą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić śmietanę do temperatury pokojowej i wymieszać z masą śmietanowo-jagodową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej deser do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny, aż całkowicie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy