galaretka Śmietanowa z jagodami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia.
Krok 3:
Umyj jagody, osusz. Włóż jagody do miski blendera i zmiel na puree, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz przetrzeć puree przez sito.
Krok 4:
Śmietanę połączyć z cukrem i zagotować.
Krok 5:
Połącz przecier jagodowy ze śmietaną.
Krok 6:
Lekko wymieszaj.
Krok 7:
Do gorącej śmietany dodaj spuchniętą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 8:
Schłodzić śmietanę do temperatury pokojowej i wymieszać z masą śmietanowo-jagodową.
Krok 9:
Wlej deser do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny, aż całkowicie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g