skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę truskawkową? Potrzebne składniki: Jagody mogą być absolutnie dowolne (maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki, jagody, jagody.....) Za pomocą skondensowanego mleka dostosuj słodycz sufletu. U mnie nie jest mdłe. Śmietana o zawartości tłuszczu 30%. Przy zawartości tłuszczu mniejszej niż 20% nie zostanie pobity. Żelatyna i woda do namoczenia.
Krok 2:
Żelatynę Łączę z wodą, mieszam i pozostawiam do pęcznienia.
Krok 3:
Moje truskawki, suszone, czyszczone, przebijane za pomocą miksera zanurzeniowego w puree. Przecieram przez sito, aby pozbyć się Kości.
Krok 4:
Łączę ze skondensowanym mlekiem. Używam tłuczonych ziemniaków na surowo. Gotowy suflet będzie musiał zostać zjedzony tego samego dnia, maksymalnie następnego. Jeśli chcesz przedłużyć okres przydatności do spożycia, zagotuj puree i gotuj przez kilka minut. Witaminy oczywiście znikną, ale będą przechowywane dłużej. Ostudzić i dalej zgodnie z przepisem.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj...
Krok 6:
Ubijam zimną śmietanę przez około 5 minut, aż będzie puszysta, przewiewna, kremowa. Ale bądź ostrożny, nie przesadzaj.
Krok 7:
Łączę z truskawkami ze skondensowanym mlekiem. Mieszać...
Krok 8:
Dodaj kilka łyżek śmietany i śmietany truskawkowej do spęcznionej, stopionej żelatyny, wymieszaj i wlej do masy głównej.
Krok 9:
Wlewam do formy o objętości nieco większej niż litr. Przykrywam folią, wkładam do lodówki do całkowitej stabilizacji. Możesz wlać do misek.
Krok 10:
Wszystko zależy od żelatyny, ale średnio wynosi około 3-4 godzin.
Krok 11:
I suflet jest gotowy. Letni, lekki, delikatny deser. W razie potrzeby dekoruję.
Krok 12:
Delikatny, lekki, przewiewny, umiarkowanie słodki, z lekką kwaśną śmietaną i aromatycznymi truskawkami. Nie Guma! Wszystko jest przesiąknięte pęcherzykami powietrza. Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i będzie przydatny. Wszystkie piękne, letnie dni! P. s taki suflet jest idealny do warstw ciast i deserów musowych. A jagody mogą być używane absolutnie dowolne, a także świeże i mrożone. Przypominam jeszcze raz, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia przecieru, konieczne jest gotowanie
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g