suflet truskawkowy z żelatyną

Szybki, prosty, zdrowy, delikatny, smaczny, idealny. W sezonie truskawkowym proponuję przygotować pyszny, lekki, delikatny, pachnący suflet truskawkowy. Umiarkowanie słodki, nie gumowy. Przepis bez ciężkiej śmietany. Bardzo proste, szybkie i smaczne!A jagody mogą być używane absolutnie dowolne.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 54 % 14 g
145 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę truskawkową? Potrzebne składniki: Jagody mogą być absolutnie dowolne (maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki, jagody, jagody.....) Za pomocą skondensowanego mleka dostosuj słodycz sufletu. U mnie nie jest mdłe. Śmietana o zawartości tłuszczu 30%. Przy zawartości tłuszczu mniejszej niż 20% nie zostanie pobity. Żelatyna i woda do namoczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę Łączę z wodą, mieszam i pozostawiam do pęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moje truskawki, suszone, czyszczone, przebijane za pomocą miksera zanurzeniowego w puree. Przecieram przez sito, aby pozbyć się Kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łączę ze skondensowanym mlekiem. Używam tłuczonych ziemniaków na surowo. Gotowy suflet będzie musiał zostać zjedzony tego samego dnia, maksymalnie następnego. Jeśli chcesz przedłużyć okres przydatności do spożycia, zagotuj puree i gotuj przez kilka minut. Witaminy oczywiście znikną, ale będą przechowywane dłużej. Ostudzić i dalej zgodnie z przepisem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubijam zimną śmietanę przez około 5 minut, aż będzie puszysta, przewiewna, kremowa. Ale bądź ostrożny, nie przesadzaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łączę z truskawkami ze skondensowanym mlekiem. Mieszać...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kilka łyżek śmietany i śmietany truskawkowej do spęcznionej, stopionej żelatyny, wymieszaj i wlej do masy głównej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlewam do formy o objętości nieco większej niż litr. Przykrywam folią, wkładam do lodówki do całkowitej stabilizacji. Możesz wlać do misek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko zależy od żelatyny, ale średnio wynosi około 3-4 godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I suflet jest gotowy. Letni, lekki, delikatny deser. W razie potrzeby dekoruję.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatny, lekki, przewiewny, umiarkowanie słodki, z lekką kwaśną śmietaną i aromatycznymi truskawkami. Nie Guma! Wszystko jest przesiąknięte pęcherzykami powietrza. Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i będzie przydatny. Wszystkie piękne, letnie dni! P. s taki suflet jest idealny do warstw ciast i deserów musowych. A jagody mogą być używane absolutnie dowolne, a także świeże i mrożone. Przypominam jeszcze raz, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia przecieru, konieczne jest gotowanie

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy